• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tender za nove termoelektrane 20. januara

Elektroprivreda Srbije objaviće u utorak, 20. januara javni poziv za izbor strateških partnera za izgradnju Termoelektrane "Kolubara B" i novog bloka u Termoelektrani "Nikola Tesla B", rekao je danas ministar energetike Petar Škundrić.

Elektroprivreda Srbije objaviće u utorak, 20. januara javni poziv za izbor strateških partnera za izgradnju Termoelektrane "Kolubara B" i novog bloka u Termoelektrani "Nikola Tesla B", rekao je danas ministar energetike Petar Škundrić.

On je istakao da će međunarodni javni poziv za izbor partnera za izgradnju dva bloka snage od po 350 megavata u Kolubari i novog bloka snage 700 megavata u Termoelektrani "Nikola Tesla B" biti objavljen u "Fajnenšl Tajmsu".

Očekuje se da će početkom četvrtog kvartala ove godine u EPS stići ponude i da će do kraja 2009. godine biti izabrani najpovoljniji ponuđači.

"Ukupna vrednost te dve investicije iznosi oko dve milijarde evra", rekao je Škundrić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i dodao da će ti projekti biti realizovani u narednih pet do šest godina.

Škundrić je naglasio da to znači prvi veliki korak u investicionom ciklusu u oblasti energetike Srbije i najbolji odgovor na energetsku krizu.

Dodao je i da ovi projekti predstavljaju početak najkreativnijeg perioda u energetici Srbije u poslednjih 20 godina i najavio da bi uskoro mogao da bude raspisan i tender za izgradnju toplane- elektrane u Novom Sadu i Novom Beogradu.

Ministar je objasnio da je Vlada Srbije 11. decembra prihvatila informaciju Ministarstva energetike i rudarstva o modelu finansiranja izgradnje dva nova proizvodna kapaciteta kroz zajednička ulaganja EPS-a i strateškog partnera i dodao da su se time stekli uslovi za raspisivanje međunarodnog tendera za pronalazak partnera za ta dva projekta.

On je istakao da će na realizaciji izgradnje Termoelektrane "Kolubara B" i novog bloka u Termoelektrani "Nikola Tesla B" direktno biti zaposleno oko 3.000 ljudi i indirektno oko 10.000 ljudi.

"Sa partnerima koji budu ponudili najbolje uslove EPS će formirati dve komapanije koje će najpre izgraditi te objekte, a zatim će EPS zajedno sa partnerima upravljati zajedničkim kapacitetima", rekao je generalni direktor EPS-a Vladimir Đorđević.

On je kazao je da će te dve kompanije, u kojima će strateški partner imati većinski udeo, a EPS, odnosno država Srbija biti suvlasnik, proizvoditi električnu energiju koju će po ugovorenim cenama kupovati Elektroprivreda Srbije.

"Da bi bilo dovoljno uglja, ne samo za te dve nove termoelektrane, već i za postojeće koje sada beleže odlične rezultate, potrebno je da se godišnja proizvodnja uglja, pre svega u basenu Kolubara, poveća sa 30 na oko 43 miliona tona", naglasio je Đorđević i najavio otvaranje novih kopova u tom basenu.

On je rekao da su za navedeno povećanje proizvodnje uglja potrebna ulaganja od oko 700 miliona evra i izrazio uverenje da će EPS uskoro dobiti saglasnost i za projekat modernizacije termoelektrane-toplane Novi Sad i da će biti realizovan kroz strateško partnerstvo sa stranom kompanijom.

"Sa električnom energijom iz tih objekata, kao iz novih hidrolektrana na Drini, Srbija će imati svetlu energetsku budućnost", ocenio je direktor EPS-a.

Đorđević je podsetio da je prosečna januarska potrošnja električne energije 2001. godine u Srbiji, uz redukcije, iznosila 111 miliona kilovat-sati, a januarski uvoz iste godine iznosio je 750 miliona kilovat-sati, dok Srbija ovog januara, uz prosečnu dnevnu potrošnju od 122 kilovat-sata sa udarima i do 155 miliona kilovat-sati, ne uvozi struju", istakao je on.

(Tanjug - foto Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image