• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić: Još ne povlačimo novac od MMF

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da Srbija za sada ne namerava da povlači novac iz stend baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fodom pošto su devizne rezevre dovoljno velike.

Guverner Narodne banke Srbije(NBS) Radovan Jelašić izjavio je danas da Srbija za sada ne namerava da povlači novac iz stend baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fodom (MMF) pošto su devizne rezevre dovoljno velike.

"Važno je da je Srbija odobravanjem aranžmana dobila priznanje da vodi ekonomsku politiku koja ima podršku MMF-a, što će se pozitivno odraziti na marže, obim zaduživanja i priliv direktnih stranih investicija", kazao je on novinarima u Kragujevcu.

Aranžman sa MMF-om, naglasio je Jelašić, predstavlja potvrdu da je makroekonomska politika Srbije odgovorna i prilagođena .

"Aranžman predstavlja nužnu političku i ekonomsku podršku, a da li će to biti dovoljno za makroekonomsku i finansijsku stabilnost, pokazaće vreme", kazao je guverner.

Prema njegovim rečima, dve trećine sredstava odobrenih aranžmanom, odnosno 280 miliona evra Srbija može odmah da povuče, ali se sada to ne planira jer nema potrebe.

"Naravno, sada se mnogo lakše diše, kada znate da postoji mogućnost da kod MMF-a povučete sredstva, ako zatreba", rekao je Jelašić. MMF je 16. januara odobrio Srbiji stend baj aranžman u iznosu od 402,5 miliona evra.

Guverner je ocenio da su efekti globalne ekonomske krize sve jači i izrazitiji.

"Postavlja se pitanje šta mi u Srbiji možemo da uradimo, ali je jasno da ne možemo da rešimo taj problem, vać samo da u određenoj meri ublažimo efekte", kazao je Jelašić.

On je kazao da bi budžet i finansijski sektor trebalo da imaju značajnu ulogu u ublažavanju uticaja krize.

"Ubeđen sam da će Vlada Srbije uraditi sve sa svog stanovišta, a Narodna banka je već uradila i nastaviće taj posao", rekao je guverner. Jelašić je naveo i da je devizni kurs "jedan ispustni ventil" kada postoji tako veliki pritisak iz inostranstva i sa domaćeg tržišta, tako da se traži "drugi ravnotežni nivo" između ponude i tražnje na deviznom tržištu.

"Ja se samo nadam da će se mnogo više raditi na tome kako privući dodatne devize i na taj način povećati ponudu, a ne samo da kalkulišemo o tome da li će i koliko dugo Narodna banka Srbije moći sa svojim rezervama da interveniše", kazao je on.

Prema njegovim rečima, za jačanje dinara potrebna je mnogo veća ponuda deviza, odnosno direktne strane investicije i inostrani krediti koje Srbija do danas nije povukla, jer nije ispunila određene uslove.

Guverner je građanima savetovao da u 2009. godini pokušaju da se što manje zadužuju i da nastave da štede u bankama, a ne da povlače štedne uloge, što se događa u poslednje vreme.

"Povlačenjem štednje građani gube pre svega prihod od kamate koje su i dalje atraktivne", rekao je Jelašić i preporučio da se štedi u dinarima.

Jelašić je kazao i da bi u 2009. godini trebalo "ceniti i čuvati radno mesto", s obzirom da će biti manje mogućnosti da se menja.

Guverner NBS danas je u Kragujevcu prisustvovao promociji brošure "Kako da razgovarate sa bankom" koju je izdala Prokredit banka
(ProCredit) uz podšku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu.

On je, zatim, posetio novootvorenu Kancelariju za finansijsku edukaciju građana u kragujevačkoj Filijali NBS .

(Beta)




Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image