• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad akcija na svetski berzama

Strah za budućnost svetske ekonomije uticao je danas na pad akcija na svetskim berzama, dolar je nešto ojačao, dok je vrednost funte pala 3,5 odsto zbog brige za britanski bankarski sistem.

Strah za budućnost svetske ekonomije uticao je danas na pad akcija na svetskim berzama, dolar je nešto ojačao, dok je vrednost funte pala 3,5 odsto zbog brige za britanski bankarski sistem.

Svetski indeks akcija MSCI bio je danas u padu 1,2 odsto, akcije tržišta u razvoju pale su još više - 2,2 odsto, dok je japanski indeks Nikei imao najveći pad, od 2,3 procenta.

Evropski indeks akcija FTSEurofirst 300 bio je u padu 0,7 procenata.

Američke akcije bile su takođe u padu pred otvaranje Volstrita posle jučerašnjeg praznika, dok je pažnja sveta fokusirana na današnju inauguraciju novog predsednika SAD Baraka Obame.

Od Obame se očekuje da kroz Kogres "progura" ogroman paket za stimulaciju najveće svetske privrede, koja je u ozbiljnoj krizi, podsećaju agencije.

"Tržište se ponovo fokusira na širu, svetsku sliku", ocenio je analitičar banke ABN Amro Džastin Galager, ukazujući da tržišni poslenici u narednim sedmicama očekuju izveštaje o slabijem poslovanju kompanija u prošloj godini.

"Očigledno je da tržište danas u obzir uzima razočarenje stanjem i da gleda dalje od Obamine inauguracije, shvatajući u kolikoj je nevolji svetska ekonomija", ocenio je on.

Banke su u fokusu od juče, kada je Kraljevska banka Škotske (RBS)saopštila da će imati najveći gubitak jedne kompanije u istoriji Velike Britanije i od kada je vlada u Londonu pokrenula drugi plan za spas bankarskog sektora, koji nije uspeo da povrati poverenje u domaće banke.

Akcije RBS su danas skočile 11 odsto, ali tek pošto su juče pale gotovo 70 procenata.

Zbog nevolja bankarskog sektora, vrednost britanske funte pala je danas na 7,5-godišnji minimum u odnosu na dolar, dok je ervo pao na šestonedeljni minimum u odnosu na američku valutu, opterećen brigom za stanje ekonomije zone evra.

Funta je pala 3,4 odsto u odnosi na "zelenu novčanicu" - na 1,3965 dolara, dok je evro pao oko jedan procenat - na 1,2990 dolara, pošto je prethodno kratko bio na najnižoj vrednosti u poslednjih šest sedmica - od 1,2923 "amerikanaca".

Taj pad bio je posledica sumorne projekcije za 2009. godinu, koju je juče iznela Evropska komisija i smanjenja kreditnog rejtinga Španije, koji je objavila rejting agencija "Standard i Purs".

"Euforija oko Obame je dobra za dolar, a najveća žrtva je funta", ocenio je strateg Komercbanke Antje Prefke.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image