• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetska trgovinska ODOBRILA da SAD kazni EU: Zeleno svetlo zbog Erbasa

Izvor Tanjug

Svetska trgovinska organizacija (STO) podržala je danas zahtev SAD za uvođenje tarifa na 7,5 milijardi dolara vrednu evropsku robu. Razlog - subvencije Erbasu.

Evropske vlade su nazakonito dale subvencije domaćem proizvođaču aviona, Erbasu, i zbog toga je zvaničnom Vašingtonu odobreno da uvede tarife u visini do 100 odsto na 11,2 milijarde dolara vredan godišnji izvoz evropskih proizvoda u SAD.

U hitnoj reakciji na presudu STO, evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malmstrem je istakla da bi nove tarife SAD bile "kratkovide i kontraproduktivne".

Malmstremova je poručila da su i EU i SAD krive za subvencionisanje Erbasa i Boinga, i da će "međusobno nametanje kontramera" samo naneti štetu preduzećima i ljudima s obe strane Atlantika.

EU je saopštila da želi novi režim kada je reč o subvencijama u avioindustriji i da želi da postigne dogovor sa Vašingtonom. Ipak, Malmstremova je u svojoj izjavi poručila da su kontratarife i dalje "na stolu".

"Ukoliko SAD odluče da uvedu mere koje je odobrila STO, to će gurnuti EU u takvu situaciju da nećemo imati drugu mogućnost nego da učinimo isto", rekla je Malmstrem.

Povezane vesti

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Šanzelize

Za to vreme u Srbiji, zlatnom viljuškom boc. Šalim se ne.

special image