• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telekomunikacije će manje osetiti krizu

Globalna finansijska kriza odraziće se i na poslovanje kompanija koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama, ali u manjoj meri nego na ostale, jer su te tehnologije neophodne u svim oblastima života i privrede, rečeno je na predstavljanju "Dilojtovog" istraživanja

Globalna finansijska kriza odraziće se i na poslovanje kompanija koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama, ali u manjoj meri nego na ostale, jer su te tehnologije neophodne u svim oblastima života i privrede, rečeno je danas na predstavljanju "Dilojtovog" istraživanja "Trendovi u telekomunikacionom sektoru".

Globalno tržište telekomunikacija će se konsolidovati i očekuje se spajanje jakih kompanija Bliskog Istoka i Azije koje bi mogle da investiraju u evropske kompanije, a očekuje se i da će se evropske kompanije, koje su mnogo uložile u razvoj tokom prošle godine, povezivati na evropskom tržištu, ukazali su predstavnici "Dilojta".

U oblasti mobilne telefonije očekuje se pad prodaje "pametnih" telefona iz najmanje dva razloga - prvi su duplo više cene nego kod običnih mobilnih telefona, zbog čega ih kupci otplaćuju i po 18 meseci, pa se očekuje da će prodaja tog uređaja biti obnovljena tek 2010. godine.

Drugi razlog je kvalitet usluge, pošto se pokazalo da se kupci radije opredeljuju za telefone s jednostavnijim i efikasnijim funkcijama, nego za telefone s mnogobrojnim funkcijama.

U prethodnoj godini mobilni Internet ostvario je ekspanziju, a zarada od te usluge, prema očekivanjima "Dilojta", trebalo bi u ovoj godini da se udvostruči, ali to uvećanje neće se ostvariti ukoliko operateri ne budu unapredili postojeću uslugu i ulagali u kvalitet mreže.

Što se tiče fiksnih Internet operatera, "Dilojt" navodi da su optički kablovi budućnost širokopojasnog Interneta zbog gotovo neograničene mogućnosti prenosa, ali su oni izuzetno skupi, pa se očekuje da se provajderi udruže i izgrade jedinstvenu mrežu koju bi zajedno koristili.

Mobilna televizija u prošloj godini doživela je fijasko, pogotovo u svetlu Olimpijade koja je trebalo da je lansira, pa se očekuje da će na svetskom tržsištu ukupan broj korisnika biti samo oko 30 miliona.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image