• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pobuna" proizvođača cigareta zbog akciza

Predstavnici tri međunarodne duvanske kompanije koje imaju fabrike cigareta u Srbiji zatražili su od Vlade Srbije hitnu suspenziju primene novousvojenih akciza na cigarete.

Predstavnici tri međunarodne duvanske kompanije koje imaju fabrike cigareta u Srbiji zatražili su od Vlade Srbije hitnu suspenziju primene novousvojenih akciza na cigarete.

Amandmani na Zakon o akcizama, koje je u sredu usvojila Skupština Srbije, prete da destabilizuju duvansku industriju, povećaju nezaposlenost, umanje prihode u budžetu, povećaju šverc cigareta i obeshrabre postojeće i potencijalne investitore, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika Filip Morisa, Britiš Amerikan tabako i Japan tabako internešnla.

Regionalni direktor kompanije Filip Moris, koja je vlasnik Duvanske industrije Niš, Skip Bornhiter rekao je da amandmani na Zakon o akcizama koje je usvojila Skupština Srbije nisu u skladu sa dogovorom Vlade Srbije i proizvođača cigareta.

"Skupština je usvojila bitno različite i za nas neprihvatljive izmene zakona za koje verujemo da su štetni i za samu državu", rekao je on.

Generalni direktor Japan tabako internešnl Adriatika, koja je vlasnik Duvanske industrije Senta, Kristijan Kring rekao je da usvojeni amandman povećava ad valorem komponentu, odnosno proporcinalnu stopu poreza "daleko iznad modela koji su usaglasili Vlada i proizvođači cigareta".

Kako je objašno, dogovoreno je da se promenjivi deo poreza po paklici, odnosno ad valorem komponenta, bude povećana sa 33 na 35 odsto, ali je Skupština Srbije usvajanjem amandmana odobrila povećanje na 38 odsto. Istovremeno je fiksni iznos poreza po paklici smanjen sa predloženih 11 dinara na 8,92 dinara.

Proizvođači duvana su potvrdili da će kvalitetnije i skuplje cigarete primenom Zakona o acizama poskupeti i dodali da bi poskupljenje moglo da bude i do 20 dinara po paklici.

Generalni direktor za istočni Balkan kompanije Britiš Amerikan tabako, koja je vlasnik Duvanske industrije Vranje, Luis Heren kazao je da su predloženi amandmani negativni "za 90 odsto industrije duvana" i da će podstaći proizvodnju i potrošnju jeftinih cigareta što bi dodatno ugrozilo javne prihode.

Analize pokazuju, kako su istakli, da bi primena usvojenih amandmana ugrozila srednjoročnu održivost duvanske industrije i mogućnost povraćaja dosadašnjih investicija.

To bi primoralo duvanske kompanije da preispitaju i planove u pogledu broja zaposlenih i svih ulaganja u Srbiju.

Predstavnici tri kompanije su podsetili da su ulaganja u duvansku industriju bila među prvim investicijama od početka privatizacije i da su u Srbiju od 2003. do sada uložile više od milijardu evra.

Najava Ministarstva poljoprivrede o ukidanju premije za duvan u ovoj godini, po mišljenju predstavnika duvanske industrije, takođe će prouzrokvati štetu proizvodnji duvana i cigareta u Srbiji.

Kako su dodali, to bi dovelo do smanjenja obima proizvodnje cigareta zbog smanjenja ili prekida izvoza i izvestan gubitak posla za hiljade ljudi koji sada rade u duvanskoj industriji i poljoprivredi.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image