• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vučić pozvao investitore: Bez turskih para ZAMREĆE SRBIJA

Izvor Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je danas turske investitore da dodatno ulažu u Srbiju, a srpske privrednike da investiraju u Turskoj.

Srpski predsednik je istakao da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom njegove posete 2017. godine doneo velike promene u našu zemlju i region i nagovestio mnogo toga.

"Mnogo toga smo promenili. Za dve godine kada budete došli, a nadam se da ćete doći za godinu, kada budemo obilazili radove na auto-putu gde ćemo prisustvovati početku radova, oni će biti pri kraju, kao i da ćemo moći da otvorimo obnovljeni put Novi Pazar-Tutin, da ćete moći da vidite drugačiju sliku, i to šta ste sve doprineli u Srbiji", kazao je Vučić otvarajući Srpsko-turski poslovni forum.

PRIJATELJSTVO ATATURKA I ALEKSANDRA KARAĐORĐEVIĆA

Vučić je, otvarajući Srpsko-turski poslovni forum, ukazao da je otac moderne Turske Kemal Ataturk, veliki reformator, bio lični prijatelj kralja Aleksandra Karađorđevića. Ataturk je, prema njegovim rečima, razumeo srpski jezik i prepoznao egzistencijalne probleme balkanskih naroda. Ukazao je da to prijateljstvo pokazuje koliko je lični odnos lidera dve zemlje važno za kvalitetan odnos dve države. "Od njihovog poznanstva nas deli čitav vek. Srećan sam što sam mogao da upoznam, imao privilegiju da učim mnogo toga od predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i da unapredimo zajedno odnose naših zemalja", rekao je Vučić.

Ukazao je da u Srbiji ima mnogo mesta koja su gotovo zaboravljena i naveo Lebane, koje je 1991. imalo 29.000 stanovnika, a danas svega 17.000.

"To mesto bi potpuno umrlo da tamo nije bilo turskog investitora. Isti slučaj je sa Vladičinim Hanom, Krupnjom, Malim Zvornikom, i mnogim drugim mestima u koje je malo ko želeo da investira", rekao je Vučić.

Izrazio je zahvalnost poštovanju koje Erdogan i investitori pokazuju Srbiji i naglasio da će oni od Srba dobiti iskreno prijateljstvo.

Pozvao je i srpske investitore da investiraju u Tursku.

"Dobrodošli Turci u Srbiju, a vi dragi Srbi izvolite u Tursku", poručio je on.

Vučić je pozvao Srbe da investiraju u Tursku, iako, kako je primetio, neki govore kako je sada u Turskoj teško i čekaju neka bolja vremena.

Kako je istakao, kada je Erdogan došao na vlast u Turskoj BDP po glavi stanovnika iznosio je 3.500 dolara, a on ga je "doveo" na 11.000.

"Pokažite mi evropskog i svetskog lidera koji je to uspeo da uradi", rekao je Vučić.

Dodao je da je Erdogan danas, kada brani samostalnost i nezavisnost Turske pritisnut različim spoljnim faktorima, koji bu uvek želei to da ograniče i da imaju veći uticaj, ali da će Turska iz toga izaći snažnija, jer je turski narod vredan, a sam Erdogan posvećen napretku zemlje.

"I zato srpskim privrednicima poručujem da iskoristite priliku i vidite kako da investirate u Tursku i kako da privučete dodatne investicije iz Turske", rekao je Vučić.

Ukazao je da gotovo da ne postoji nijedan turski investitor kojeg ne poznaje lično, sa kojim nije razgovarao nekoliko puta i kojem nije gledao lično da pomognem na neki način, kako bi pokazao da Srbija želi da vidi turske investitore u zemlji, da ne budu ovde stranci, već domaći, da oni zarade, a da naši ljudi dobiju plate i da mogu da žive.

U tom smsilu, rekao je da će se videti na koji način može da se pomogne tuskoj Tai grupi, a da nas Evropljani, kako kaže, ne optuže za državnu pomoć, jer 500 srpskih porodica žive od turskih investicija.

Vučić je pozvao turke da investiraju u srpske banje, koje su, kaže, vrhunske, ponovio da se uskoro završava istočni krak Koridora 10 i da više neće biti nijdan metar ka Bugarskoj i Grčkoj a da nije autoput.

"A, onda gradimo puteve ka Crnoj Gori i BiH", rekao je Vučić i naveo da se čini kao da je u ranijem periodu bilo namedno odlučeno da se u tom delu ne grade autoputevi.

"Sada podižemo sve to, da povezujemo narode, da dovodimo investitore i molim vas da nam po ovom pitanju pomognete", rekao je Vučić.

Ukazao je da je moguća jača saradnja u oblasti odbrambenih tehnologija, ali i inovacionih tehnologija, veštačke inteligencije, robotike... jer je mnogo mladih talentovanih ljudi.

"Hvala na prijateljstvu i na tome što Srbiju doživljavate na dobar način. Hvala što ste otvarali fabrike na geografski različitim mestima u Srbiji, jer to govori koliko poštujte zemlju. Molim vas da dođete u još većem broju, a uveren sam da vas nećemo razočarati", rekao je Vučić.

ERDOGAN: DAJTE PROJEKTE, HOĆEMO PET MILIJARDI RAZMENE

Erdogan je na otvaranju poslovnog foruma kazao da su prethodne godine dale "izuzetan zamah" u bilateralnim odnosima, a saradnja Srbije i Turske prošle godine podignuta na viši nivo održavanjem prvog sastanka Visokog saveta za saradnju.

"Imamo čvrste veze prijateljstva sa Srbijom, a sada smo počeli da ubiramo plodove naših zalaganja: Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2010. koji je prošle godine revidiran, stupio je na snagu u junu", naveo je Erdogan.

ZA 9 GODINA TRGOVINA PORASLA 5 PUTA

Srbija i Turska imaju Sporazum o slobodnoj trgovini, a prošle godine robna razmena je dostigla skoro 1,1 milijardu evra, a očekuje se da će ove godine premašiti 1,2 milijarde. Od 2010. godine robna razmena dve zemlje uvećana je 4,5 puta.

"Nadamo se da će zahvaljujući tom sporazumu biti uvećan nivo razmene u oblasti telekomunikacija, finasija, saobraćaja, elektronske trgovine, poljoprivrede", rekao je on.

Erdogan je kazao da su u usponu i trgovina dve zemlje i turske investicije u Srbiju uz 8.000 zaposlenih u tekstilnoj, mašinskoj i auto-industriji, bankarstvu, turizmu.

"Turske investicije u Srbiju su od milion dolara 2011. godine napravile ogroman skok i dostigle 200 miliona dolara 2018. godine. Razmena od 2010. godine porasla je 200 odsto. U 2018. godini dostigla je rekordnih 1,2 milijarde dolara, u prvih osam meseci 2019. bila je 890 miliona dolara. Ciljamo da tu cifru dovedemo do dve milijarde kratkoročno i do pet milijardi dolara dugoročno", rekao je turski lider.

Erdogan je kazao da će sutra biti otvareno šest turskih fabrika u Srbiji i da će biti položen kamen temeljac za još jednu fabriku.

"Sutra ćemo početi i izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo i postaviti kamen temeljac za most. To je mirovni projekat u svim aspektima", ocenio je Erdogan.

Dodao je da se Vučić "brine o svim problemima s kojima se turske kompanije suočavaju u Srbiji" i zahvalio mu za podršku.

Erdogan je ocenio da je "zajednička vizija Turske i Srbije velika prilika za region" i pozvao privrednike dve zemlje da dalje jačaju saradnju.

"Zajedno s predsednikom Vučićem spremni smo da pružimo svaku vrstu podrške, zamolio bih poslovne ljude da razviju projekte koji će nam pomoći da iskoristimo kapacitete", naveo je Erdogan.

Komentari 106

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dakki

Vazne investicije iz Turske za Srbiju se nastavljaju.

zorana

Nadamo se da će nakon ove posete biti još turskih firma kod nas.

Maja

Turska poseta je jos jedan pomak za Srbiju.

special image