• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Drama" oko preuzimanja Kraša: Uprava spremila OTROVNU PILULU za Šaranovića

Izvor mondo.rs Izvor novac.hr

Skupština hrvatskog konditora Kraša spremila je protivudar na neželjeno preuzimanje. Takozvana "otrovna pilula" spremljena je za agresivnog kupca akcija, Kappa Star Limited srpskog biznismena Nebojše Šaranovića.

Skupština Kraša je, prema članu 5 svog Statuta, ovlastila Upravu i Nadzorni odbor da u roku od pet godina mogu samostalno (bez sazivanja Skupštine deoničara) da donesu odluku o dokapitalizaciji u najvećem iznosu od 250 miliona kuna (33,6 mln evra), kao i da pritom isključie pravo prvenstva određenih deoničara pri upisu novih deonica.

Ta odredba je u Statutu od 2003. godine, a poslednji put je obnovljena 2017, objavljeno je na portalu Novac.hr zagrebačkog "Jutarnjeg lista".

To praktično znači da Uprava može da donesu odluku o dokapitalizaciji kompanije prema kojoj pravo prvenstva neće imati Kappa Star Limited (KSL), koji je prošle srede došla do 22,87 odsto deonica i "opasno se približava brojci od 25 posto", navodi se u tekstu.

Portal spekuliše da bi tako KSL pao ispod 20 posto deonica, i dodaje da se takva odredba u tržišnom žargonu naziva "otrovnom pilulom", kojom bi menadžment učinio dalju kupovinu toliko neukusnom da potencijalni kupac ne želi to da proguta.

Vlasnik KSL-a, Nebojša Šaranović, prokomentarisao je tu odredbu za Novac.hr, ističući da je nejasno zašto je Upravi dato tako široko ovlašćenje, bez ikakvih smernica o ceni deonica, pa čak i s mogućnošću isključenja prava prvenstva samo nekim deoničarima.

"Očekujemo da Kappa Star Limited ima jednak tretman kao svi drugi deoničari Kraša. Verujemo da se ova odredba, odnosno ovlašćenje dato Upravi, neće zloupotrebiti tako što bi bilo koji deoničar bio isključen iz prava prvenstva ili što bi nove deonice bile izdate po neprimereno niskoj ceni", rekao je Šaranović.

Takav eventualni postupak bi, kaže, bio u direktnoj suprotnosti s načelom jednakosti deoničara kao jednim od temeljnih principa deoničarstva.

"Neodgovornom primenom ovog ovlašćenja nanela bi se značajna šteta ne samo deoničarima kojima je isključeno pravo prvenstva, nego i svim drugim deoničarima, a iznad svega i samom Krašu", naglasio je Šaranović.

Srpski preduzetnik je duboko uveren da će članovi Uprave profesionalno obavljati svoju funkciju, ne stavljajući nijednog deoničara Kraša u diskriminišući položaj, jer bi svako drugačije ponašanje povuklo za sobom materijalnu i kaznenu odgovornost članova Uprave?

Prema nezvaničnim očekivanjima, KSL bi, ukoliko oceni da je došlo do zloupotrebe, mogao da pokrene sporove u Hrvatskoj i inostranstvu.

Sličnu statutarnu odredbu ima i veliki regionalni igrač Atlantic Grupa, kojoj se portal obratio za pojašnjenje tog pravila. Oni objašnjavaju da u slučaju primene ove odredbe, Uprava mora da objavi Izveštaj o razlozima za isključenje prava prvenstva pri upisu novih deonica, a zakonodavac pritom nije posebno ograničio razloge (osim što isti moraju da budu u apsolutnom interesu društva i ne smeju da budu diskriminatorski).

"Atlantic Grupa je ovu mogućnost koristila prilikom prikupljanja kapitala za finansiranje kupovine Droge Kolinske, kada smo prikupili 605 miliona kuna. U pozivu na učešće u toj dokapitalizaciji Atlantika, Uprava je uz saglasnost NO-a pozvala isključivo ona pravna lica za koje smo zaključili da imaju izraženiji interes i finansijsku mogućnost za prikupljanje nužnih finansijskih sredstava u kratkom roku. Dokapitalizacija društva u to vreme izvršena je po ponderisanoj prosečnoj ceni trgovanja u poslednja tri mjeseca, zaključno do dana kad je data ponuda za kupovinu Droge Kolinske, što se tada i smatralo fer tržišnom cenom", odgovorili su iz Atlantica za Novac.hr.

KUPUJEMO  - PRODAJEMO, NEK SE EVRI VRTE

Ova "drama", kako je doživljena više u srpskim tabloidima nego u hrvatskoj javnosti, traje od počeka septembra, kada je uzletelo trgovanje akcijama Kraša i u obimu i u ceni. Prvobitno skriven iza kastodi računa (kupovina za račun drugog) u Rajfajzen banci, ubrzo je na svetlo dana isplivao i pravi kupac - Kappa Star Limited, kada je sa kupljenih 5 osto akcija morao da obznani svoj identitet.

Stručnjacima u regionu i dalje nije najjasnije poslovni interes Šaranovića, da ulaže toliki novac i akcije kupuje po, procenjuje se, četvrostrukoj ceni od realne a da pritim ima male šanse da dođe do većinskog ili bar upravljačkog paketa koji drže Mesna industrija "Braća Pivec" i udruženjem zaposlenih Kraš IPOS.

Zbog toga su aktuelne špekulacije da Šaranović zapravo kupuje akcije za Fond Mid Europa Partners. Taj fond, za koga se tvrdi da mu je vlasnik Džordž Soroš, u portfoliju ima investicije teške 2,2 milijarde evra. U Srbiji je kupio Danube food Gropu, koji je bio vlasnik Imleka, Mlekare Subotica, Bambija i Knjaz Miloša.

Fond je poznat u Srbiji i regionu po stvaranju vodećeg kablovskog i internet operatera, SBB-Telemah grupe/United Group, koju je prodao u oktobru 2013. godine američkom investicionom fondu Kolberg Kravis Roberts (KKR), gde je glavni igrač još jedno poznato ime - bivši direktor CIA, Dejvid Petreus.

U martu 2019, KKR je prodao većinski deo United grupe vodećoj međunarodnoj investicionoj kompaniji, BC Partners iz Londona. Portfolio BC Partners uključuje 17 kompanija sa ukupnim prihodom od prodaje od 28 milijardi evra.

Povezane vesti

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Serbia forever

Oni svoje zakone krše, samo da ne dozvole Srbinu da legalno radi, a u Srbiji se zakon sprovodi na 8 srpskih aplikacija za vožnju, ali ne i na dve divlje hrvatske aplikacije i to u sred Beograda!? Kad ćemo se opameti?

AV

@Serbia forever Niko ne krši zakon ta odredba je u statutu tvrtke.Pročitaj tekst pa komentiraj.Sve velike tvrtke imaju neki vid zaštite od nasilnog preuzimanja.

special image