• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo: CAR:GO radi NELEGALNO, nadležni da sprovedu zakon!

Izvor mondo.rs Izvor MONDO/Agencije

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podseća da je Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju prošao sve instance, da je propisao uslove za sve vidove prevoza putnika, uključujući i taksi prevoz.

 CAR GO radi nelegalno, tvrdi Ministarstvo saobraćaja Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Ministarstvo je, naime, reagovalo na pojedine stavove zvaničnika i predstavnika nevladinog sektora poput NALED-a, a u kojima se relativizuje činjenica da udruženje CAR:GO obavlja taksi delatnost suprotno zakonu koji uređuje prevoz putnika u drumskom saobraćaju.

"U ovom zakonu nema nikakvih 'rupa' kako se pokušava predstaviti u delu javnosti, već je reč o pokušajima da se opravda nelegalno obavljanje prevoza od strane udruženja CAR:GO", navodi se u saopštenju koje je medijima dostavljeno iz kabineta ministarke.

U saopštenju Ministarstvo podseća da je upravo Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju sankcionisao nelagalne vidove prevoza, kao što je pružanje taksi usluga pod plaštom limo servisa.

PROČITAJTE I OVO

"Podsećamo da je pre donošenja ovog zakona upravo CAR:GO koristio postojanje više zakona koji nedovoljno precizno uređuju istu oblast, za nelegalno organizovanje taksi prevoza. Takođe smo neprijatno iznenađeni i neistinitim tvrdnjama pojedinih profesora Saobraćajnog fakulteta, koji otvoreno obmanjuju javnost da Kar go nije taksi i ne krši zakon", navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu tvrde da je nedvosmisleno da se udruženje CAR:GO bavi organizovanjem nelegalnog taksi prevoza, suprotno važećem zakonu.

"Delatnost koju obavlja CAR:GO nije pružanje pomoći članovima na putu, kako predstavnici ove kompanije pokušavaju da ga objasne vređajući time inteligenciju građana niti je pružanje usluge pametnog prevoza u gradovima, koji u važećoj klasifikaciji delatnosti Srbije nigde ne postoji", tvrde u Ministarstvu.

Kažu i da nikada pitanje uvođenja "novih usluga" u prevozu putnika nije predložila bilo koja grupacija, pojedinac, organizacija, pa ni od "samoproklamovanih lidera četvrte industrijske revolucije".

Ministarstvo podseća i da su za sprovođenje Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju nadležni gradski inspekcijski organi, policija i komunalna policija, kojima su zakonom data i dodatna ovlašćenja, kako bi mogli da sankcionišu svaki vid nelegalnog prevoza.

Beogradski taksisti protestuju već više od nedelju dana tražeći da se CAR:GO skloni sa ulica Srbije.

Oni traže njihovo zatvaranje, navodeći da je reč o nelegalnom poslovanju.

Povezane vesti

Komentari 34

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirko

Ako se zabrani Car:Go treba zabraniti i internet !!!

Gojko

Pod hitno dati otkaz profesoru saobraćajnog fakulteta jer ne poznaje zakon. Kako da Ministarka da greši, ona je ipak ministarka i njena reč je zakon. Svim taksistima: argumenti kojima se koristite da bi opravdali blokiranje grada su totalno najvna i smešna. Navodno ste da se poštuje zakon i neodgovara vam kako vlast sprovodi zakon a sami ga ne poštujete... I nemožete očekivati da građani podržavaju vaše proteste i blokade, kad vi ne podržavate proteste građanja( izborna krađa, poskupljenje goriva, smanjenje plata i penzija itd). Gde ste tada da blokirate ulice i protestujete sa građanima... ? Nije vama što je cargo našao načina da posluje mimo zakona o saobraćaju..., nego kao što je jadan od vaših kolega u jednom komentaru rekao, neće neki cargo da mi otima zaradu. Smeta vam konkurencijab što je normalno i želite što više da im otežate po mogućstvu da nestanu... Sve je to logično, ali nije logično da maltretirate sve redom blokadama? Idite blokirajte skupštinu da nijedno nihovo vozilo ne može fa izađe odande, što mi da ispaštamo? Treba da se koriguju zakoni o prevozu putnika i omogućiti svima koji žele da taksiraju to da i rade naravno u skladu sa zakonom. U tu korekciju zakona bi trebalo ući sve ono što su mnogi pisali u komentarima. Psiho fizička kontrola vozača svake godine, fiskalni računi, provera taksi vozila svakog dana pre nego što izađu na ulicu(od strane ufruženja), jednoobraznost vozila, određene marke vozila itd. Ja bih jedino dodao da oganizacije/firme/udruženja kao što je cargo da se u zakon unese kao posebna delatnost gde će se opet razlikovati od taksista. I to jedino u par svari, da cargo nesme da koristi žutu autobusku traku, taksi stajališta, nemogu da se zaustave na znak putnika, nesmeju da imaju veliki vidljivi znak na krovu, vozači nemorju da imaju licencu kao taksisti( sve obaveze preuzima vlasnik aplikacije) ali zato da taksi vozilo još i pride smeju da voze zaustavnim trakama ako su u mogućnosti na autoputu. Ali sve ostale odredbe bi trebale da budu iste... To bi možda bilo najpoštenije. Ali znajući vas i to vam smeta...

Sosa

Pa očigledno da taksisti ne mogu drugačije da se izbore sa nelegalnim taksistima (čitaj - kar-go) i sa državom i njenim predstavnicima (premijerka). Zato je blokada jedino rešenje, da se dopre do mozga svih poreskih obveznika. Izbegavanjem plaćanja poreza i doprinosa tkz.organizacija Kar-go, oštećuje ne samo legalne taksiste, već sve gradjane.

special image