• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prave govedinu, a malo i struju: MODERNA FARMA na BIOGAS

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

PET MB AGRAR iz Subotišta zaokružio je ciklus poljoprivredne proizvodnje - malo prave i izvoze Kinezima govedinu, a malo - sebi struju. Za srpsku "Digitalnu farmu" zainteresovan i FAO.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i generalni direktor Organizacije UN za hranu i poljoprivredu Ću Dongju, koji je kao čelnik FAO prvi put u istoriji te organizacije posetio Srbiju, prisustvovali su danas otvaranju biogasnog postrojenja "Đurđević" u Subotištu kod Pećinaca.

Vlasnik bioenergane i klanice koja radi u okviru Industrije mesa Đurđević, Milenko Đurđević, kaže da je energana napravljena kako bi se zaokružio ceo ciklus - da od njive i farme, klanice i biogasa, finalni proizvod bude kilovat struje i kilovat mesa.

Možda će vas zanimati

"Ovo postrojenje je dobro za ekologiju, jer sav otpad sa klanice i farme završava ovde. Očekujemo da ćemo vratii investiciju za šest do sedam godina, možda i pre. Meso i energija je jedan proizvod kod nas", kaže vlasnik najvećeg srpskog izvoznika govedine u Kinu.

Vrednost investicije oko 3,5 miliona evra, sistem je digitalizovan u potpunosti sa daljinskim praćenjem procesa proizvodnje,a ugrađena oprema je od najpoznatijeg nemačkog proizvođača. Energana ima trenutno pet zaposlenih.

PET MB AGRAR je počeo 2018. sa izgradnjom biogasnog postrojenja za proizvodnju električne energije kapaciteta 1 MW i toplotne energije kapaciteta 1 MW, uz mogućnost proširenja proizvodnje električne energije na 2 MW.

BIOGAS - RAJNO OBNOVLJIVO GORIVO

Biogas je veoma fleksibilno gorivo i može se na efikasan način koristiti za kombinovanu proizvodnju električne toplotne ili rashladne energije, upumpavati u mrežu prirodnog gasa ili koristiti kao gorivo za pogon motornih vozila. Razvoj tehnike omogucio je izgradnju uspešnih postrojenja za proizvodnju toplotne i elektricne energije od biogasa na poljoprivrednim gazdinstvima. Time poljoprivreda može znacajne površine da angažuje za proizvodnju energije, te da uz proizvodnju hrane stiče dodatni dohodak i proizvodnjom energije. Za razliku od fosilnih goriva, biogas je trajno obnovljivo gorivo, pošto se proizvodi od biomase, koja je ustvari živo skladište sunčeve energije kroz fotosintezu. Korišćenje biogasa pomaže poboljšanju energetskog bilansa zemlje i dopronosi očuvanju prirodnih resursa i zaštiti životne sredine.

Za proizvodnju električne energije kao energenti koristi se kukuruzna silaža, stajnjak od goveda, klanični otpad, i ostale sirovine kao ostaci od prehrambene industrije,voća,povrća, odnosno sve materije koje su sklone truljenju.

ČUDESNI KINEZ ZAINTERESOVAN ZA SRPSKU DIGITALNU FARMU

Generalni direktor Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO) Ću Dongjuje prvi čelnik FAO koji je ikada posetio Srbiju.

"Ovo je prvi put u istoriji FAO od 1945. da direktor FAO posećuje Jugoslaviju, Srbiju i Beograd", naglasio je Nedimović i dodao da je Ću došao u Srbiji jer se zainteresovano za srpsku poljoprivredu.

Ću je, dodao je Nedimović, došao u Subotište, bio je danas i u Zemunu na pijaci-

"Došao je da vidi srpsku poljoprivredu, ne da sluša neke lepe reči već da se uveri kako to funkcioniše kod nas", naveo je ministar.

Podsetio je da je Ću čovek koji je napravio revoluciju kada je reč o modernim tehnologijama u kinskoj poljoprivredi i na naučni način razrešio gomilu problema, kao i da nije slučajno što vodi jednu od najvećih organizacija u UN.

"Nema boljeg intelektualnog potencijala nego što postoji u FAO kada je reč o hrani. Njihov posao je da pruže nama podršku i da nam približe sve ono što se dešava u svetu", naglasio je Nedimović i dodao da je digitalizacija sve prisutnija i u poljoprivredi.

Doskorašnji zamenik ministra poljoprivrede Kine Ću Dongju rekao je novinarima da mu je velika čast što je došao u posetu Srbiju i istakao da srpska poljoprivreda ima veliki potencijal, zbog velike prirodne raznovrsnosti.

Ću je ukazao na značaj digitalizacije u poljoprivredi i dodao da je sa premijerkom Anom Brnabić razgovrao sa o "Digitalnoj farmi", projektu koji se razvija u Srbija.

Nedimović je rekao da je digitalizacija relnost i da se sve vrti oko kupca i tržišta koje sve određuju.

"Nije dovoljno samo proizvesti, već treba to i transportovati i prodati. Ova biogasna eletrana je primer kako je ceo krug zatvoren, sve je zaokruženo i ne postoji nijedan deo proizvodnje da ne može da se iskoristi - sve donosi prihod".

Ću je rekao da bi neka zemllja imala dobru poljoprivredu da je važno da ima dobre poljoprivrednike, kao i Ministarstvo poljoprivrede, a što Srbija sve ima.

"Srpska poljprivreda nije samo poznata po kvanitetu već pre svega po kvalitetu i raznovrsnosti. U to sam se i lično uverio jutros kada sam posetio pijacu u Zemunu, došao sam bio na pravo mesto".

Kako je rekao, Srbija zauzima svega dva odsto evropske teritorije, a njena flora i fauna učestvuje sa 30 do 40 odsto u biodiverziteta.

Ću dodaje da nije došao u Srbiju kao pregovarač već u prijateljsku posetu i da bi želeo da svetu predstavi iskustva Srbije po pitanu digitalne farme, jer bi mnogi od nas u toj oblasti imali šta da nauče.

Kada je reč o biogasnim energanama, Ću je kazao kroz smeh - lepo je što i dok spavate i dalje pravite novac.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image