• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gas odneo privredi više od 70 miliona evra

Zbog gasne krize preduzeća dnevno gubila po pet miliona evra. Unija poslodavaca preti tužbom Ministarstvu energetike.

Unija poslodavaca Srbije najavila je da će podneti tužbu protiv Ministarstva energetike, ukoliko firmama članicama tog udruženja ne bude nadoknađena šteta od oko 70 miliona evra nastala zbog prekida isporuke gasa.

Predsednik Unije poslodavaca Stevan Avramović izjavio je agenciji Beta da to nije konačna cifra i da podaci još pristižu, a procena je da su preduzeća tokom gasne krize ukupno dnevno gubila oko pet miliona evra.

Prema rečima Avramovića, sledeće sedmice trebalo da bude održan sastanak sa ministrom Petrom Škundrićem i direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem, nakon čega će doneti odluku o narednim koracima.

"Pokušaćemo da problem rešimo dijalogom", rekao je on i dodao da će na taj sastanak poneti sve procene štete koje su dobili od preduzeća, tako da mogu direktno da reaguju ili da se nagode sa tim preduzećima.

"Preduzeća se moraju obešteti i Unija poslodavaca je tu da štiti njihove interese i moramo reagovati kad oni to od nas traže", rekao je Avramović i dodao da u bi slučaju da poslodavci duguju "Srbijagasu" i državi, "oni sve naplatili to i sa kamatom".

On je rekao da se Uniji do sada javilo preko 100 preduzeća, a prosečni gubici po jednoj kompaniji su oko 49.000 evra dnevno.

"Tu nisu uračunati sekundarni gubici, kao što su plaćanje penala inostranim dobavljačima zbog kašnjenja neisporuke roba, otkazivanja stranih partnera, a i država je na gubitku jer nije dobila PDV od tih proizvoda", kazao je Avramović.

Kako je rekao, u tih pet miliona evra dnevno, nisu uračunata ni ona preduzeća koja nisu imala grejanje, pa zbog toga nisu radila.

On je naveo da su među oštećenim kompanijama i najveći proizvođači u Srbiji, kao što su Nekse grupa, Želvoz Smederevo, Potisje Kanjiža, Livnica Kikinda, Livnica Novi Sad, Fabrika vagona Kraljevo, Industrija kablova jagodina, Metalac Gornji Milanovac.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image