• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVETSKI EKONOMSKI TRENDOVI: KINEZI razočarali, SINGAPUR se izvukao, a EU...

Izvor mondo.rs Izvor Beta Izvor Tanjug

Podaci o kineskom izvozu i uvozu za septembar lošiji su nego što se očekivalo usled tihog trgovinskog rata sa SAD. Istovremeno, Singapur je minimalnim rastom BDP-a izbegao da uđe u tehničku recesiju, dok se Evrozona nada da će je izbeći.

Kineski izvoz je u dolarskoj vrednosti opao u septembru za 3,2 odsno na godišnjem nivou, dok se uvoz u istom periodu stropoštao za 8,5 procenata. Ukupan spoljnotrgovinski bilans zemlje je prošlog meseca iznosio 39,65 milijardi dolara, navodi britanska agencija.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters očekivali su da će kineski izvoz u septembru u dolarskom iznosu pasti za tri posto, a uvoz za 5,2 odsno u odnosu na isti mesec prošle godine. Prognozirano je da će ukupan spoljnotrgovinski suficit biti 33,3 milijarde dolara.

Možda će vas zanimati

Izraženo u kineskoj nacionalnoj valuti, juanu, septembarski izvoz zemlje bio je niži za 0,7 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je uvoz u istom periodu opao za 6,2 procenta, dodaje Rojters.

GLOBALNA LOKOMOTIVA IZBEGLA ŠLAJFOVANJE

Ekonomija Singapura - koju mnogi smatraju predvodnikom globalnog rasta - izbegla je tehničku recesiju, pošto je u trećem kvartalu 2019. godine porasla za 0,6 odsto u odnosu na prethodna tri meseca.

Trgovinski rat Kine i SAD - Ko šta treba/dobija
Izvor: Youtube/ Valuetainment

Privredna ekspanzija na kvartalnom nivou označila je preokret nakon revidiranih podataka o padu od 2,7 procenata u periodu april-jun, pokazali su danas zvanične preliminarne procene Ministarstva trgovine i industrije.

Na godišnjem nivou, singapurska ekonomija je u trećem kvartalu porasla za 0,1 procenat, prenosi agencija Rojters.

Najnoviji pokazatelji rasta su, međutim, ispod očekivanja ekonomista koji su u anketi britanske agencije predviđali rast bruto domaćeg proizvoda Singapura u tromesečju jul-septembar od 1,5 odsto na kvartalnom nivou i od 0,3 procenta na godišnjem.

Tehnička recesija se dešava kada se tokom dva uzastopna kvartala beleži ekonomski pad, a "prava recesija obuhvata tri kvartala.

Bruto domaći proizvod Singapura je visoko zavisan od trgovine, tako da je veoma osetljiv na globalne trgovinske tokove i poslovne cikluse. Mnogim ekonomijama u kojima su proizvodne i trgovinske aktivnosti zabeležile umeren rast usled trgovinskog rata SAD i Kine, podršku je dala privatna potrošnja. Međutim, u Singapuru su jednako pogođene i proizvodna i industrija usluga.

"EVROZONA NEĆE SKLIZNUTI U RECESIJU"

Potpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Gindos ne predviđa ulazak Evrozone u recesiju, ali smatra da će se blok od 19 članica EU suočiti sa dužim periodom nižeg privrednog rasta.

De Gindos je izjavio da su najnovije vesti u vezi sa trgovinskim pregovorima između SAD i Kine pozitivne, ali da su niska pofitabilnost i valuacija banaka u evrozoni među ključnim slabostima koje sprečavaju neminovnu konsolidaciju u tom sektoru, prenosi agencija Rojters.

ECB je prošlog meseca spustila kamatne stope još dublje u "negativnu teritoriju" i obećala novu rundu otkupa obveznica ne precizirajući rok trajanja tog programa, u nastojanju da podstakne rast ekonomije evrozone, gotovo deceniju nakon dužničke krize u tom bloku.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image