• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Petina domaćinstava u Srbiji visoko zadužena

U Srbiji 17 odsto domaćinstava troši više od 30 odsto ukupnih prihoda za otplatu kredita, navodi se u istraživanju italijanske bankarske grupacije Unikredit.

U Srbiji 17 odsto domaćinstava troši više od 30 odsto ukupnih prihoda za otplatu kredita, navodi se u istraživanju italijanske bankarske grupacije Unikredit.

Prema rezultatima istraživanja o zaduženosti domaćinstava u 13 zemalja centralne i istočne Evrope, procenat domaćinstava koja troše oko trećine primanja na otplatu dugove najveći je u Rumuniji
- 32 odsto, a sledi Hrvatska sa 27 odsto.

Visok nivo zaduženosti ljudi s nižim prihodima prisutan je u Ukrajini, Rumuniji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Poljskoj, Hrvatskoj i Sloveniji, naveli su stručnjaci Unikredit banke.

Rezultati istraživanja dobijeni su na osnovu ankete od po najmanje 1.000 građana u svakoj od 13 zemalja regiona.

Kako su ocenili u Unikredit grupi, domaćinstva u centralnoj i istočnoj Evropi tokom 2009. godine sučiće se sa usporavanjem rasta prihoda i težim uslovima za pozajmljivanje novca, što će dovesti do kraja potrošačkog "buma".

Predstavnici Unikredit banke upozorili su i da je očigledno da će kreditna kriza zahvatiti region, ističući da se to može izbeći isključivo uz pomoć velikih međunarodnih banaka.

Član uprave Unikredit grupe Erih Hampel (Erić) kazao je da će ta banka nastaviti finansiranje ogranaka u zemljama srednje i istočne Evrope i odobravanje kredita građanima i kompanijama.

Hampel je uputio i poziv međunarodnim bankama, Evropskoj uniji, Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i ostalim institucijama da pokrenu zajednički plan za otklanjanje pretnji od potencijalnog prekida dotoka kapitala i kočenja privrednog rasta.

Unikredit grupa, čija je članica Unikredit banka u Srbiji, posluje u
22 zemlje, gde sa oko 180.000 zaposlenih u 10.000 ekspozitura uslužuje više od 40 miliona klijenata.

(Beta)




Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image