• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomoć države poljoprivrednicima oko penzija

Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin najavio je da bi u narednih mesec dana trebalo da se završi plan za rešavanje problema dugovanja poljoprivrednika Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin najavio je da bi u narednih mesec dana trebalo da se završi plan za rešavanje problema dugovanja poljoprivrednika Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje.

"U ovom trenutku mislimo da država može i mora da pomogne poljoprivrednicima, koji su 90-ih godina (prošlog veka) hranili celu zemlju, kako bi se na adekvatan način penzijski i socijalno osigurali", rekao je on novinarima na Šestom Svetosavskom saboru mladih poljoprivrednika Srbije u Beogradskoj areni.

Dragin je naveo da Ministarstvo poljoprivrede u dogovoru sa ministarstvima finansija i rada i socijalne politike radi na planu koji bi poljoprivrednicima omogućio reprogramiranje, a mozda i otpis ranijih dugovanja.

Prema njegovim rečima, "takav presek bi omogućio poljoprivrednicima da izmire svoje obaveze prema Penzijskom fondu za prošlu godinu", ali i da u budućnosti ne dobijaju penzije od 2.000 ili 3.000 dinara.

On je kazao da poljoprivredni proizvođači duguju veliki novac Penzijskom fondu, jer 90-ih godina prošlog veka nisu imali novac da uplaćuju sredstva, ali nije precizirao o kom iznosu se radi.

Dragin je, govoreći o dugovanjima Ministarstva poljoprivrede, kazao da će u prva tri meseca ove godine biti isplaćene sve zaostale subvencije iz 2008, kao što su one za voćarstvo, proizvodnju duvana, mleka ili tovnih grla.

Ministarstvo poljoprivrede će ove godine, kako je ponovio, u svim opštinama Srbije pomoći osnivanje fondova za razvoj poljoprivrede.

On je kazao da je do sada osnovano 23 fonda i objasnio da ti fondovi funkcionišu u sklopu lokalne samouprave, dok je Ministarstvo poljoprivrede na osnovu programa rada fonda odobrilo finasijsku pomoć.

Da bi opštine dobile pomoć pri osnivanju fondova sve kreditne linije moraće da imaju dva odsto kamate na godišnjem nivou, kao i da budu bez kamate u grejs periodu, rekao je Dragin.

U prvoj godini država će pomoći sa 50 odsto sredstava, dok će u sledeće dve godine sredstva smanjivati, jer se radi o revolving fondovima, naveo je on.

Opštine će, prema njegovim rečima, pomoću tih fondova iskoristiti komparativne prednosti svog regiona u oblasti poljoprivrede i usklađivati svoje kreditne linije sa onim sto je potrebno poljoprivrednicima.

Na taj način će se decentralizovati davanje državnog novca, dati opštinama mogucnost da one odlučuju na koji način će kreditirati poljoprivrednu proizvidnju, zaključio je Dragin.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image