• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Somelijer – profesija budućnosti

Nastala u kasnom srednjem veku, profesija somelijer je evoluirala i razvijala se zajedno sa kulinarstvom i restoranima, a njihov odnos je postao neraskidiv i neophodan, donoseći kao posledicu vrhunski gastronomski doživljaj.

Nastala u kasnom srednjem veku, profesija somelijer je evoluirala i razvijala se zajedno sa kulinarstvom i restoranima, a njihov odnos je postao neraskidiv i neophodan, donoseći kao posledicu vrhunski gastronomski doživljaj.

Somelijer ili vinski stjuart je treniran vinski profesionalac koji radi u vrhunskim restoranima koji su specijalizovani za usluživanje vina.

Uloga je mnogo kompleksnija od vinskog konobara. Zadužen je za nabavku vina, skladištenje i rotaciju u vinskom podrumu.

Takođe su odgovorni za razvoj vinske liste i kvaliteta vinske usluge kao i obuku restoranskog osoblja.

Radeći sa timom iz kuhinje oni uparuju i predlažu vina koja idu uz specifičnu hranu sa menija.

Uloga somelijera je ravna ulozi šefa kuhunje. Somelijer je zadužen za direktni kontakt sa posetiocima restorana i ima zadatak da se stara o ukusima posetilaca.

Somelijeri danas nisu samo prodavci, degustatori i ocenjivači vina, već u restoranima i hotelima predstavljaju dirigenta harmonije braka vina i hrane. Mora da proceni dobro gosta i utvrdi njegov ukus kako ga ne bi povredio ili doveo u neprijatnu situaciju.

Najveću ekspanziju profesija doživljava sedamdesetih godina dvadesetog veka zahvaljujući razvoju turizma.

Danas postoji negde oko 90.000 profesionalnih Somelijera u svetu (od čega je 30.000 žena), koji pored rada u ugostiteljskim objektima svoju ulogu imaju i u drugim komercijalnim strukturama: velikim distributivnim sistemima, specijalizovanim prodavnicama, galerijama vina i drugo.

Somelijer uči goste kako treba da degustiraju vino, slaganje sa hranom i ostale detalje kako bi gost naučio da uživa u ovom božanskom piću.

Prvi korak kod degustacije vina je vizuelni. Potom bi trebalo da se zavrti vino u čaši i pomiriše (čaša se drži na santimetar od nosa). Uzme se gutljaj vina, ali se još ne guta. Sledeći korak je progutati vino. Svi ovi koraci sprovode se pod stručnim vođstvom somelijera i predstavljaju pravu atrakciju pre svega za mlad svet.

"Za somelijera je potrebno imati malo talenta i voleti vino, a najviše mukotrpnog rada i učenja od već poznatih somelijera, jer ovaj posao je i uživanje " kaže za "Politiku" Miroslav Radojčin, predsednik Srpske asocijacije somelijera.

Udruženje je osnovano pre pet godina (2003.) i činila ga je mala grupa ljudi. Danas ima preko 80 članova i mnogo više prijatelja, saradnika i partnera.

Osnovni cilj Udruženja je edukacija i širenje vinske kulture, kako onima koji žele da se bave ovim poslom, tako i svim drugim uživaocima i ljubiteljima vina.

Programi nude više nivoa obuke, interesovanja i znanja. Pored radionica i predavanja u restoranima i hotelima, obilazese najbolje vinarije u Srbiji i van granica naše zemlje.

Polažu se ispiti i dobijaju sertifikati, a odlazi se i na takmičenja gde se znanje procenjuje i dopunjuje, a ujedno i prate svetski trendovi.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image