• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Gardijan": Klinton, Buš i Braun tvorci krize

Britanski dnevnik "Gardijan" objavio listu "krivaca" za svetsku finansijsku krizu. Prvi krivac - direktor američkih Federalnih rezervi Alan Grinspen, slede Bil Klinton, Džordž Buš i Gordon Braun...

Najdublja finansijska kriza od vremena Velike depresije nije prirodna pojava, već veštački izazvana katastrofa za koju su mnogi delimično krivi, objavio je britanski dnevnik "Gardijan".

Autorka članka Džulija Finč je sastavila listu onih čiji su postupci, po njenom mišljenju, doveli do sadašnjeg ekonomskog kolapsa.

Na čelu spiska je bivši direktor američkih Federalnih rezervi Alan Grinspen, koji je kriv zbog toga "što je dozvolio širenje hipotekarnog mehura, usled niske kamatne stope i nedovoljnog regulisanja u oblasti hipotekarnih zajmova. Sam Grinspen je već priznao svoj udeo u razvoju finansijske krize.

Finčova je navela niz političara koji, kako smatra, takođe snose odgovornost za krizu, među kojima su bivši predsednici SAD Bil Klinton i Džordž Buš. Za vreme predsednikovanja Klintona usvojen je niz zakona koji su omogućavali da manje bogati slojevi stanovništva dobijaju bankarske kredite radi kupovine kuća, dok Buš ne samo da nije zaustavio taj proces, već ga je i proširio.

Britanski premijer Gordon Braun je, pak, "uzdigao interese predstavnika finansijskog sektora nad interesima predstavnika drugih sektora privrede, na primer, proizvođača".

Na listi krivaca za krizu našli su se i bivši i sadašnji vodeći ljudi najvećih finansijskih institucija SAD i Britanije, kao što su osiguravajuća kompanija AIG, banke "Goldman Saks", "Leman braders", "Meril Linč", "Halifaks bank of Skotland", "Rojal bank of Skotland", "Bradford&Bingli", "Bank of Ingland" i druge.

Spisak "Gardijana" završavaju analitičari koji su znali da se finansijska kriza približava. Među njima su profesor ekonomije Univerziteta u Njujorku Nurijel Rubini, koji je još 2006. predvideo finansijsku krizu, kao i finansijer Džordž Soroš, milijarder Voren Bafet i čelnik američkog hedž fonda Dzon Polson, koji su takođe "predvideli nastanak krize".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image