• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gasprom: Vansudsko poravnanje za gasni prekid

Gasprom namerava da sa evropskim partnerima dogovori vansudske kompenzacije gubitaka prouzrokovanih obustavom isporuka gasa zbog rusko-ukrajinskog spora, izjavio je zamenik predsednika ruskog koncerna Aleksandar Medvedev.

"Gasprom" namerava da sa evropskim partnerima dogovori vansudske kompenzacije gubitaka prouzrokovanih obustavom isporuka gasa zbog rusko-ukrajinskog spora, izjavio je zamenik predsednika ruskog koncerna Aleksandar Medvedev u intervjuu slovačkom listu "Sme".

"Imamo mnoštvo dokaza da je Ukrajina kriva za krizu u snabdevanju evropskih potrošača ovim energentom", naglasio je Medvedev, dodajući da Kijev mora da snosi odgovornost za nastale posledice.

On je rekao da će se "Gasprom" striktno pridržavati svojih obaveza, koje su precizirane u ugovorima sa korisnicima, i zajedno sa partnerima odlučivati na koji način će likvidirati negativne posledice krize, uključujući i materijalne gubitke.

Eksperti "Gasproma" prognoziraju mogućnost smanjenja cene prirodnog gasa u drugom kvartalu ove godine. Cena za hiljadu kubnih metara ruske energetske sirovine za evropske potrošače biće "oko 280 dolara", najavio je Medvedev.

Ruski koncern je procenio da je zbog "gasnog rata" sa Ukrajinom pretrpeo gubitke od oko dve milijarde dolara.

Aleksandar Medvedev je prošle nedelje sa slovačkim premijerom Robertom Ficom pregovarao o mogućnostima osnivanja zajedničke firme koja bi ruskim gasom snabdevala slovačka industrijska preduzeća.

Najveći austrijski uvoznik ruskog gasa, kompanija "EconGas GMBH", neće pokretati sudsku tužbu protiv "Gasproma" ali ni protiv "Naftogasa Ukrajine", zbog smanjenih isporuka gasa početkom januara ove godine, izjavio je izvršni direktor Luka Dela Gata za nedeljnik "Ogledalo nedelje".

Gata je istakao da Austrija visoko ceni dugogodišnje pouzdano partnerstvo sa "Gaspormom" i ne namerava da menja uslove saradnje, izražavajući istovremeno nadu da je ukrajinsko-ruski gasni konflikt okončan.

Najveći evropski uvoznik ruskog gasa, nemački "E.ON. Rurgas", nije mogao da izbegne realne finansijske gubitke tokom gasnog konflikta Rusije i Ukrajine. Za sada, kako je krajem prošle nedelje izjavio direktor nemačkog koncerna Bernhard Rojtersberg, još nije sveden konačni bilans, jer je pored gubitaka nastao i dodatni biznis.

"Finansijske posledica gasne krize moraćemo partnerski da razmotrimo sa kolegama iz Gasproma", rekao je Rojtersberg, dodajući da je najveću ekonomsku štetu pretrpeo upravo ruski koncern.

Isporuke ruskog gasa preko ukrajinske teritorije su obustavljane 7. januara, a posledice smanjenih isporuka osetilo je 17 članica Evropske unije.

Pojedina sredstva informisanja su ukazivala da evropski potrošači gasa nameravaju da tuže "Gasprom" zbog obustavljenih isporuka goriva, a Bugarska je prva rešila da posluša taj savet.

Ministar privrede Bugarske Petr Dimitrov predao je potpredsedniku "Gasporma" Aleksandru Medvedevu pismo sa zvaničnim zahtevom za kompenzaciju zbog "gasne krize", navodi se na bugarskom internet sajtu "novinite" o rezultatima posete Medvedeva Bugarskoj.

Kako bi kompenzovala gubitke, vlada Bugarske je ponudila "Gaspormu" tri mogućnosti - direktnu novčanu nadoknadu, isporuke gasa po sniženim cenama ili otvoreni pristup ruskim transportnim sistemima za dobijanje gasa iz trećih zemalja, navodi se u saopštenju.

Medvedev je izjavio da se u "pismu bugarska strana ne poziva na ugovor o isporukama gasa", a da Rusija može ovoj zemlji da isporučuje dopunske količine za popunjavanje rezervi u skladištu "Ćiren".

On je takođe dodao da postoje mogućnosti za isporuke preko Turske i Grčke, ali bi ova varijanta trebalo tek da se dogovori.

Na sastanku sa Medvedovim Dimitrov je rekao da Bugarska želi da potpiše novi ugovor za isporuke ruskog gasa direktno sa "Gaspromom", bez posredničkih kompanija ruskog koncerna.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image