• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji živi 489.000 SIROMAŠNIH: Mesečno mogu da potroše samo 100 €

Izvor mondo.rs Izvor Fonet

U Srbiji je četvrtina građana u riziku od siromaštva, a više od 7% je "ispod granice", što znači da moraju da se snađu da ostanu živi sa nešto više od stotinu evra mesečno. Na jugu i jugoistoku zemlje situacija je upola gora.

Tokom 2018. godine 7,1 odsto celokupnog stanovništva (procena je RZS da Srbija ima nešto manje od 7 miliona stanovnika) imalo je potrošnju ispod linije apsolutnog siromaštva, koja je iznosila 12.286 dinara mesečno, što nije dovoljno ni za osnovne životne potrebe, pokazuju nalazi Ocene apsolutnog siromaštva u Srbiji za 2018, koju je sačinio Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije (SIPRU).

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije (SIPRU) obeležio je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva radnim sastankom posvećenom unapređenju položaju osetljivih grupa u društvu, navedeno je u saopštenju.

Možda će vas zanimati

Iako je u odnosu na 2017. smanjenja stopa siromaštva kod dece (sa 9,5 odsto na 7,8 odsto) ona ostaju iznadprosečno ugrožena, kao i oni koji žive van gradova i kod kojih je stopa siromaštva dva puta veća nego kod onih koji žive u gradskim područjima (10,4 odsto nasuprot 4,8 odsto).

Posebno su ugroženi stanovnici u regionu južne i istočne Srbije, u kojima je stopa siromaštva 11,9 odsto, kao i članovi višečlanih domaćinstava.

Statistika pokazuje i da presudan uticaj na ostanak u siromaštvu imaju status na tržištu rada i nivo obrazovanja - svaka peta osoba koje živi u domaćinstvu u kojem nosilac tog domaćinstva nema završenu osnovnu školu je siromašno, kao i svaka peta osoba koja živi u domaćinstvu u kojem nosilac domaćinstva nije zaposlen. Iz Vladinog tima za za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva podsećaju i da je prag rizika siromaštva ili linija relativnog siromaštva 16.615 dinara prosečno mesečno za jednočlano domaćinstvo, odnosno 34.892 dinara za četvoročlano domaćinstvo sa dvoje odraslih i dvoje dece do 14 godina.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 59

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Hvala presvetom efendiji

Зоран

Супруга има пензику од 22000 дин. месечно . Ја сам не запослен . У социјалној служби ми је речено да не спадам у сиромашне и да немам право на новчану надокнаду . Верујте да ни сам не знам како вежемо месец ...

Prolaznik

Ma nemoguce!

special image