• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo koji su sporazumi potpisani danas između Srbije i Rusije

Izvor mondo.rs

Tokom posete ruskog premijera dmitrija Medvedeva Srbiji potpisano je više sporazuma između dve zemlje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Rusije Dmitrij Medvedev prisustvovali su večeras u Palati Srbija u Beogradu razmeni potpisanih dokumenata između dve vlade.

Najvažniji sporazum je o saradnji o izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije.

Možda će vas zanimati

Taj centar bi imao mali istraživački reaktor, koji bi pomogao naučnicima Srbije da obuče svoje kadrove u oblasti nuklearnih tehnologija i obnovi katedre za nuklearne nauke na fakultetma.

Osim istraživanja, taj reaktor bi se koristio i za pravljenje farmaceutika za lečenje malignih bolesti.

Potpisan je i sporazum u oblasti kulture, koji predviđa da Rusija vrati Srbiji 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja, u zamenu za sedam slika ruskog slikara Nikolaja Reriha.

Povratak jedine nedostajuće stranice Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog rukopisa na ćirilici, uz istovremeno vraćanje dela renesansnog ruskog umetnika, dogovorili su srpski i ruski predsednik Aleksandar Vučić i Vladimir Putin tokom protekle Putinove posete Beogradu

Potpisan je i Sporazum o formiranju informaciono-kulturnih centara, sporazumi o vazdušnom saobraćaju, više sporazuma o modernizaciju pruge Beograd-Bar do crnogorske granice, o izvoznom kreditu Vladi Srbiji.

Takođe, potpisan je i fitosanitarni sporazum kojim će se jasno definisati uslovi pod kojima će Srbija u budućnosti moći da izvozi voće i povrće u Rusiju, čime će se izbeći dosadašnji nesporazumi u vezi sa izvozom voća i povrća u Rusiju.

Potpisano je i više memorandum o razumevanju u oblasti prosvete i nauke, inovacija i tehnologije, u oblasti privrede i trgovine o lokalizaciji ruske industrijske proizvodnje na teritoriji Srbije.

Potpisan je i Protokol o saradnji u oblasti carina na aerodromima "Šeremetjevo" u Moskvi i "Nikola Tesla" u Beogradu, kao i aneks na Ugovor o izgradnju jedinstvenog dispečerskog železničkog centra.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas, u okviru posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji, sporazum o nastavku modernizacije barske pruge.

Mihajlović je potpisala Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije barske pruge potpisala sa generalnim direktorom Ruskih železnica Olegom Belozjorovim, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

"Sa Ruskim železnicama do sada smo modernizovali oko 200 kilometara pruga u Srbiji. Danas potpisanim sporazumima krećemo u nove projekte vredne 230 miliona evra, koji će se finansirati iz novog ruskog kredita za železnicu”, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je Barska pruga, uz železnički Koridor 10, najvažniji železnički pravac koji Srbiju povezuje sa regionom, a ukupna dužina deonice koja će biti obnovljena iznosi 209,8 kilometara.

"Sa Ruskim železnicama rekonstruisali smo već 77,6 kilometara deonice od Resnika do Valjeva, a modernizacijom cele barske pruge kroz Srbiju vratićemo brzinu vozova na 100 km/čas sve do granice sa Crnom Gorom", rekla je Mihajlović.

Kako je tekla poseta ruskog premijera ...

Medvedev u Beogradu: Vojni spektakl, poseta Skupštini, vatromet

Pročitajte i ovo

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djurdja

Sporazumi su dokaz dobre saradnje. Posebno je znacajan povracaj 166. strane Miroslavljevog jevandjelja, koje je jedan od najvaznijih kulturoloskih svedocanstava.

Jole

Veoma bitni sporazumi za obe drzave.

gasa

saradnja svakako da napreduje

special image