• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinar nastavio da klizi prema evru

Dinar je u utorak ponovo oslabio prema evru za 0,09 odsto, ili za devet para, i pored intervencije Narodne banke koja je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 36,4 miliona evra. Zvanični srednji kurs evra je 95,6565 dinara

Dinar je u utorak ponovo oslabio prema evru za 0,09 odsto, ili za devet para, i pored intervencije Narodne banke koja je na međubankarskom deviznom tržištu prodala 36,4 miliona evra.

Zvanični srednji kurs evra je 95,6565 dinara, objavila je centralna banka.

To je nova rekordno niska vrednost dinara prema evru od početka godine, pri čemu je NBS u 2009. godini prodala ukupno 254 miliona evra na međubankraskom deviznom tržištu, da bi sprečila prevelike oscilacije kursa.

Guverner Radovan Jelašić najavio je da će kurs dinara i dalje biti "plivajići" i dodao da NBS sa komercijalnim bankama razmatra set mera koji bi uticao na manje dnevne oscilacije kursa.

Jelašić je kazao da su devizne rezerve stabilne i da su na nivou koji pokriva šest meseci uvoza ostvarenog u prošloj godini, navodeći da su devizne rezerve centralne banke od oko 8,1 milijarde evra i fleksibilna politika kursa dovoljni da obezbede stabilnost i likvidnost na deviznom tržištu.

On je naveo da je obim trgovine na međubankarskom deviznom tržištu u poslednje vreme znatno smanjen, pa je prosečan dnevni promet tokom januara bio manji od 20 miliona evra, a da je učešće NBS na tom tržištu povećano na gotovo 50 odsto.

U prošloj godini dinar je najslabiji prema evru bio 4. decembra - 91,6317 dinara, a najjači 7. avgusta, kada je imao vrednost od 75,7543 dinara za evro.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image