• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DIN Filip Moris ne zatvara fabriku u Nišu

Duvanska industrija Niš Filip Moris saopštila je danas da neće zatvoriti fabriku u Nišu kako su objavili pojedini mediji.

Duvanska industrija Niš Filip Moris saopštila je danas da neće zatvoriti fabriku u Nišu.

"Navodi o zatvaranju fabrike u Nišu objavljeni u pojedinim medijima ne potiču iz zvaničnih izvora kompanije i nisu zasnovani na zvaničnom stavu, a mogu da prouzrokuju negativne efekte među zaposlenima i u javnosti", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da bi primena usvojenih amandmana na Zakon o akcizama ipak "mogla dovesti i do preispitivanja dosadašnjih planova u pogledu broja zaposlenih i svih ulaganja u Srbiju".

"Nedavne najave zvaničnika da će se efekti spornih amandmana preispitati, kao i najava Ministarstva finansija da će predložiti nove izmene Zakona o akcizama ohrabrujuće su i ukazuju na to da je Vlada ostala dosledna osnovnim principima CEFTA akcionog plana", dodaje se u saopštenju.

DIN Filip Moris je od 2003. godine uložio više od 630 miliona evra u Srbiju.

Istovremeno su čelnici većinskog vlasnika upozorili "da bi primena usvojenih amandmana na Zakon o akcizama mogla imati veoma negativne posledice na poslovanje kompanije, ugrožavajući njenu srednjoročnu održivost".

Iz DIN Filip Morisa najavljuju da bi "zbog toga moglo doći do preispitivanja dosadašnjih planova u pogledu broja zaposlenih, svih ulaganja u Srbiju i mogućnosti povraćaja velikih dosadašnjih investicija", navodi se u saopštenju.

Iz vrha te kompanije očekuju da će nadležni državni organi preduzeti adekvatne korake da bi bilo održano stabilno poslovno okruženje i dobra investiciona klima. Poslednje izjave državnih funkcionera, da će predložiti nove izmene Zakona o akcizama, jesu ohrabrujuće i ukazuju da je vlada ostala dosledna osnovnim principima CEFTA akcionog plana, ocenjuju u toj fabrici.

Predstavnici Asocijasije slobodnih i nezavisnih sindikata, samostalnog sindikata i Sindikata "Nezavisnost" u DIN-u, na konferenciji za novinare, rekli su da su najave o zatvaranju
fabrike (koje su demantovane), o usvojenim akcizama i ukidanju premija proizvodačima duvana, izazvale veliku uznemirenost među radnicima u duvanskoj privredi na jugu Srbije.

Potvrđujući stav menadzmenta da nikada nije bilo reči o zatvaranju fabrike ili o preseljenju proizvodnje u neku drugu zemlju, predstavnici tri sindikata ocenili su da je izmenjenom akciznom politikom i najavom o ukidanju subvencija proizvođačima, duvanska privreda dovedena u tešku situaciju koja bi mogla da prouzrokuje smanjenje broja zaposlenih.

"Od države tražimo da poštuje potpisane sporazume i akciznu politiku uskladi sa dogovorom, a uprkos sadašnjoj teškoj situaciji spremni smo da se borimo za očuvanje svakog radnog mesta, za
posao svakog zaposlenog", rekli su sindikalci.

"Usvojeni amandmani na Zakon o akcizama koji favorizuju jeftiniji cigarete dovešće do pada proizvodnje i do smanjenja potrebe za sadašnjim brojem radnika. Ukidanje premija dovesće do pada proizvodnje duvana, do poskupljenja domaćih duvana što će ugroziti izvoz cigareta na tržište CEFTA", rekao je predsednik ASNS duvanske privrede Srbije Dejan Janićijević.

"Oko 2.500 porodica na jugu Srbije proizvodi duvan a još oko 5.500 ranika na tom području radi na preradi duvana i u proizvodnji cigareta u Nišu i Vranju. Svi oni su ovim potezima ugroženi", rekao je Janićijević.

Predsednik Samostalnog sindikata Goran Vidojević i predsednik Sindikata "Nezavisnost" Slavoljub Đokić rekli su da su zatražili sastanak u Ministarstvu poljoprivrede i pozvali Vladu Srbije da stvori ambijent za očuvanje i razvoj proizvodnje duvana i unapređenje uslova proizvodnje cigareta.

"Filip Moris", kako je saopšteno, uložio je od 2003. godine oko 630 miliona evra u Srbiji, a predstavnici sindikata kažu da su strane kompanije došle u našu zemlju prvenstveno zbog profita.

"Mi ne možemo da utičemo na proizvodni program, da li će se više proizvoditi skuplje ili jeftine cigarete. To zavisi od zahteva tržišta", naveo je Vidojević dodajući da "Filip Moris" proizvodi "klasik", "drinu" i "best" iz domaćeg programa kako je i predviđeno ugovorom.

Domaći program učestvuje sa više od 30 odsto u ukupnoj proizvodnji DIN-a, kazao je Vidojević i podsetio da je "marlboro" glavni brend "Filip Morisa" koji se proizvodi i u Nišu.

On je napomenuo da se o novom kolektivnom ugovoru u DIN-u dugo pregovaralo i da je postignut sporazum da u toj fabrici niko neće ostati bez posla zbog ekonomske krize.

Vidojević je napomenuo da kolektivni ugovor garantuje da "niko ko
kao tehnološki višak napusti fabriku, ako bi do toga došlo, odatle neće izaći bez najmanje 10.000 evra otpremnine.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image