• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UMESTO DIMA I TRAKTORA: Spremanje zemljišta nekadašnjeg IMT-a za stanove

Izvor mondo.rs Izvor beobuild.rs

Prenamenom zemljišta u građevinsko i rušenjem fabričkih hala nekadašnjeg IMT-a za investicije biće otvoreno najveće parče građevinskog zemljišta na Novom Beogradu u proteklih pola veka.

Nova namena prostora su stambena naselja, gradski centri i komercijalne zone, a prostor nekadašnjeg industrijskog kompleksa skoro je jednak površini najvećih od novobeogradskih blokova 45 ili 70, piše Beobuild.

Izrađen je elaborat o potencijalima i kapacitetima gradnje na ovom prostoru, a ovaj dokument treba da bude osnova za dalju izradu plana detaljne regulacije i utvrđivanje arhitektonsko-urbanistickih parametara.

Možda će vas zanimati

Najveći izazov ovog poduhvata jeste veličina samog bloka, a urbanisti su, kako navodi sajt, napustili ideju mega-blokova, pogotovo dominantno stambenih.Obuhvat budućeg plana detaljne regulacije imaće preko 72 hektara, što traži elaborirano saobraćajno rešenje i planiranje humanih stambenih kvartova za čak 20.000 stanovnika.

Deo industrijskog kompleksa već je privatizovan i izgrađen, pre svega fabrički pogoni FOM, preko puta nekadašnje fabrike ka Bežanijskoj kosi, na kome se danas nalaze maloprodajni i poslovni objekti.

Prostor je podeljen na dva dela, gde se deo na kome se nalazi IMT mora realizovati kroz arhitektonsko-urbanistički konkurs, dok se na ostatku obuhvata može ići na direktno sprovođenje.

Namena je mešovita stambeno-komercijalna, podeljena na stambenu zonu, komercijalnu zonu i mešovite gradske centre.

Mešoviti gradski centri nalazice se duž Tošinog bunara i Ulice Jurija Gagarina, komercijalna zona biće duž Omladinskih brigada, dok će stambena zona biti u sredini bloka.

U tom kontekstu, zanimljivo je da elaborat predviđa skoro isti broj stanovnika u stambenim zonama, kao i u mešovitim gradskim centrima, što govori da će tržišna logika imati glavnu reč.

Iskustvo nas uči da se stambena namena često maskira u poslovne apartmane, kako bi se ispunili urbanistički uslovi, ali te poslovne jedinice kasnijom prenamenom brzo postaju stambene, piše Beobuild.

Dodaćemo da bi trebalo da i urbanisti i investitori obrate pažnju na novoizgrađeni blok/blokove, jer je praksa pokazala da se nazidavanjem "zgrade na zgradu" život u ovom delu grada narušio i konceptualno i kvalitativno, pogotovo uz žilu kucavicu tog dela Novog Beograda - Gagarinovu ulicu.

Stanovnici su dobili tržne centre ali su izgubili zelenilo, mir i privatnost stanova u zgradama koje su postavaljene na svega desetak metra jedna od druge.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ја сјећам се

Сјајно! Још зграда а ништа од инфраструктуре. Још аутомобила а метро ни на видику. Јупииииии!!!

special image