• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hercegovci MEDOM "LEČE" Šveđane: Prvi kontingent kreće u Skandinaviju

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Agrarni fond grada Trebinja pronašao je put za izvoz meda u Švedsku koji bi u tu zemlju trebalo da bude plasiran najakasnije za petnaestak dana.

  Hercegovački med na tržištu Švedske Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Prvi kontingent meda od 500 kilograma prošao je sve analize koje su pokazale da je ovaj hercegovački proizvod vrhunskog kvaliteta, a da bi u potpunosti sve bilo spremno za plasman ostali su još da se završe manji administrativni poslovi.

"S obzirom na to da Švedska dosta ulaže u zdrav život nismo iznenađeni što je prihvaćena naša ponuda, jer hercegovačkom medu, punom lekovitih trava i bilja, retko koji može da konkuriše", rekao je Srni direktor Agrarnog fonda Trebinje Veselin Dutina.

Možda će vas zanimati

On je napomenuo da je za početak dogovoren plasman 500 kilograma meda koji je isljučivo otkupljen od lokalnih trebinjskih pčelara, te da ne sumnja da će potražnja za ovim, ali i drugim proizvodima iz "Hercegovačke kuće" kojom gazduje Agragni fond, u narednom periodu biti još veća.

"Naš plan je da otvorimo `Hercegovačku kuću` i u Beogradu što bi, s obzirom na strukturu turista, značilo i prodor tradicionalnih proizvoda iz Hercegovine u neke druge zemlje", istakao je Dutina i naglasio da bi se na taj način stvorili i uslovi za još veći otkup, što bi ovdašnjim proizvođačima olakšalo plasman proizvoda.

Agrarni fond i grad Trebinje prošle i ove godine realizovali su, između ostalog, tri programa podrške pčelarima početnicima za proširenje pčelinjaka.

Trebinjski pčelar Lazar Sorajić, koji svoj med plasira u "Hercegovačku kuću", rekao je da nije znao da će ovaj lekoviti proizvod putovati za Švedsku, ali da se nada da će Šveđani, kada se uvere u kvalitet meda, biti zainteresovani i za druge tradicionalne proizvode sa ovog područja.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image