• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić traži od Fijata novi plan proizvodnje

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je danas da će od predstavnika FIAT-a u Torinu tražiti da se poveća plan proizvodnje jednog modela automobila u Kragujevcu, a da se odloži pokretanje proizvodnje novog modela, kako je to bilo predviđeno.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je danas da će od predstavnika FIAT-a u Torinu tražiti da se poveća plan proizvodnje jednog modela automobila u Kragujevcu, a da se odloži pokretanje proizvodnje novog modela, kako je to bilo predviđeno.

Dinkić je najavio da u Torino putuje u petak, 30. januara, gde će od menadžmenta FIAT-a zatražiti da se proizvodnja njihovog automobila u kragujevačkim pogonima poveća iznad ukupnog broja automobila koji su proizvedeni u "Zastavinim" pogonima u 2008. godini.

Na brifingu za novinare ekonomskih redakcija beogradskih medija, Dinkić je rekao da će menadžmentu FIAT-a predložiti da se proizvodna cena modela "punto" smanji za izvoz u zemlje CEFTA.

Srpska delegacija, predvođena državnim sekretarom u Ministarstvu ekonomije Nebojšom Ćirićem, otputovaće danas u Torino, gde će razgovarati s predstavnicima FIAT-a o realizaciji plana proizvodnje za ovu godinu.

U petak, delegaciji će se pridružiti i ministar Dinkić, a kako je potvrđeno Tanjugu u tom ministarstvu, u Torino će putovati i generalni direktor "Grupe Zastava automobili" Zoran Radojević i direktor preduzeća "Zastava auto" Zoran Bogdano

Govoreći o stabilnosti dinara, Dinkić je izjavio da prava mera kursa u ovom momentu bio bi raspon od 90 do 95 dinara za jedan evro, istakavši da bi trebalo više koristiti sredstva iz deviznih rezervi NBS za odbranu kursa i ne dozvoliti dalji pad nacionalne valute, kao i da bi on "agresivnije branio kurs dinara".

Dinkić je istakao da NBS treba agresivnije da brani kurs, jer je od početka godine dinar previše izgubio na vrednosti prema evru, što bi moglo da ugrozi vraćanje kredita koji su indeksirani u evrima.

Dinkić smatra da je Jelašiću, možda, "žao da troši devizne rezerve za odbranu kursa". On je, međutim ukazao da od 8,1 milijardi evra deviznih rezervi NBS, oko 3,3 milijardi predstavljaju serdstva koja obezbeđuju pokrivenost dinarske novčane mase i repo hartija od vrednosti, a ostatak bi mogao da se koristi za odbranu kursa.

Na brifingu za novinare ekonomskih redakcija beogradskih medija, ministar je rekao da je guverner NBS Radovan Jelašić u pravu kada kaže da ne treba trošiti sredstva dobijena iz aranžmana sa MMF-om u odbrani kursa dinara i da treba sačekati priliv novca od privatizacije i kredita međunarodnih finansijskih institucija i njima braniti stabilnost dinara.

On je istovremeno napomenuo da je u aranžmanu sa MMF-om definisano koliki deo deviznih rezervi NBS može da upotrebi za odbranu kursa.

Prema podacima NBS, dinar je i danas nastavio da slabi prema evru, treći dan za redom i to za 0,71 odsto ili za 68 para, tako da je zabeležio novu najnižu vrednost u ovoj godini, jer je zvanični srednji kurs 96,3388 dinara, a od pocectka godine centralna banka je prodala ukupno 254 miliona evra na deviznom tržištu.

Dinkić očekuje da će NBS i dalje, i to postepeno, smanjivati referentnu kamatnu stopu, kao što je to učinila Evropska centralna banka, sa sadašnjih 16,5 odsto godišnje.

(Tanjug/MONDO)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image