• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dva krizna štaba Ministarstva za rad

Ministarstvo rada i socijalne politike formiralo je dva štaba zbog ekonomske krize. Jedan će se baviti zaštitom radnika od otkaza ako poslodavci budu koristili krizu kao izgovor za otpuštanja, a drugi će biti zadužen za socijalnu pomoć najugroženijim građanima.

Ministarstvo rada i socijalne politike formiralo je nedavno dva štaba zbog ekonomske krize, a, kako su šefovi tih štabova danas izjavili Tanjugu, jedan će se baviti zaštitom radnika od otkaza ako poslodavci budu koristili krizu kao izgovor za otpuštanja, a drugi će biti zadužen za socijalnu pomoć najugroženijim građanima.

Šef kriznog štaba za rad i radne odnose Saša Perišić izjavio je danas Tanjugu da je cilj tog štaba da zaštiti radnike od nezakonitih otkaza i otpuštanja koje poslodavci pripisuju posledicama svetske ekonomske krize.

On je ukazao da će taj štab, u čijem su sastavu i rukovodilac grupe za oblast rada i prava po osnovu rada Jasminka Čvoro i inspektor rada Trećeg odeljenja inspekcije rada u Beogradu Mića Ćosić, štititi radnike u slučajevima kada ih poslodavci otpuštaju pravdajući se ekonomskom krizom da bi se na taj način "na brzinu i bez programa" oslobodili određenog broja zaposlenih.

Shodno ovlašćenjima inspekcije rada, u situacijama nezakonitih otkaza, kada je očigledno povređeno pravo radnika (član 271 Zakona o radu) i kada radnik pokrene radni spor pred nadležnim sudom, inspektor rada će, na njegov zahtev, odložiti izvršenje tog rešenja do donošenja pravosnažne odluke suda, rekao je Perišić, koji je i pomoćnik direktora Inspektorata za rad.

Krizni štab kontrolisaće rad svih poslodavaca na koje se odnose Zakon o radu io Zakon o bezbednosti i zdravlja na radu, rekao je on.

Šef kriznog štaba za socijalnu zaštitu Ljubomir Pejaković izjavio je danas Tanjugu da će taj štab, posle procene stanja, napraviti plan mera za zaštitu korisnika socijalne zaštite u uslovima ekonomske krize, koji će predložiti resornom ministru Rasimu Ljajiću.

Pejaković je ukazao da je taj tročlani štab svim opštinskim centrima i ustanovama socijalne zaštite već poslao dopis da tom štabu šalju informacije o "svim kritičnim situacijama, koje mogu postati rizične" po korisnike socijalne zaštite i ugroziti im egzistenciju.

On je rekao da je pri kabinetu ministra otvorena i-mejl adresa za direktnu komunikaciju sa svim opštinskim centrima.

Pejaković, koji je i savetnik ministra, dodao je da je štab svim opštinskim centrima poslao upitnik sa idejom da se napravi pregled usluga i servisa socijalne zaštite kao što su, recimo, narodne kuhinje, da bi se napravila sistematizacija podataka i videlo gde su "nepokrivena područja".

"Radi se procena stanja u Srbiji u svim ustanovama da bi se prepoznale kritične tačke", naveo je on.

"Pri kabinetu je formirana grupa za društvenu odgovornost i zajedno radimo da bi se videlo gde su prazni prostori, a zatim će biti napravljen plan mera koji će biti predložen ministru", rekao je Pejaković.

(Tanjug)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image