• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRAMP SROZAO BUDŽET: Deficit federalne kase najveći u sedam godina

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Federalni budžet SAD će, u 2019. godini imati deficit od 984 milijarde dolara, najveći u poslednjih sedam godina, za 26 odsto veći od onog u 2018. godini. A to nije najgora vest za Amerikance jer...

Prognozom je da će u sledećoj godini dostići hiljadu milijardi dolara, saopštila je savezna vlada.

U obrazloženju iz Vašingtona kaže se da je deficit uslovljen izgubljenim budžetskim prihodima zbog smanjenja poreza u 2017. (koje je uveo predsednik Donald Tramp), kao i dodatnim milijardama dolara, potrošenim na vojne, zdravstvene, socijalne programe kao i one namenjene starijima.

Možda će vas zanimati

Ove prognoze su u suprotnosti sa Trampovim obećanjima tokom predizborne kampanje kada je on tvrdio da će gubitke prihoda od smanjenja poreza, nadoknaditi smanjenjem troškova i povećanim prihodima od rasta koji će doneti to smanjenje.

Prihodi budžeta su porasli za 4 odsto, za fiskalnu 2019. godinu koja je završena 30. septembra, ali su rashodi porasli dvostruko više.

Federalni budžet je beležio deficit od hiljadu milijardi dolara od 2009. do 2012 godine, jer je admistracija predsednika Obame sanirala posledice finansijske krize iz 2008. godine, najgore recesije posle velike ekonomske krize u 30-tim godinama prošlog veka.

Povećan deficit SAD
Izvor: YouTube/PBS

Sada se, međutim visoki deficit pojavljuje u potpuno drugačijim uslovima, u vremenu kada je stopa nezaposlenosti na istorijski niskom nivou i kada se ekonomija nalazi u 11. godini ekspanzije, što je rekord.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image