• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sindikat traži: ZATVORITI ŠOPING MOLOVE nedeljom, radnici pate (ANKETA)

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Udruženi sindikati Srbije Sloga saopštili su danas da se zalažu za zabranu rada velikih trgovinskih centara i šoping molova u Srbiji nedeljom zbog sve lošijeg položaja radnika u njima i zloupotrebe rada nedeljom.

 Sindikat Sloga traži zabranu rada šoping molova nedeljom i grčki model radnog vremena Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

"Smatramo da bi država trebalo da zakonom propiše radno vreme slično onom u Grčkoj, koje bi se završavalo subotom popodne i trajalo do ponedeljka ujutro, prvog radnog dana sedmice", navodi se u saopštenju.

Sindikati su istakli da treba poštovati i investitore koji su uložili novac u poslovanje, ali da treba poštovati i radnike koji su "u većini i njihovo pravo na odmor vikendom u krugu porodice, na način kako to oni žele".

Možda će vas zanimati

"Svako dalje zagovaranje ili nametanje rada nedeljom kao obavezu samo će nastaviti dalje urušavanje prava zaposlenih i njihovo prezaduživanje promovisanjem konzumerskih vrednosti, posebno kod mladih generacija", ocenjeno je u saopštenju.

Anketa

Da li bi trebalo ukinuti rad praznicima i nedeljom?

  • DA

    89.07% (6663)

  • NE

    9.2% (688)

  • NISAM SIGURAN, NEKA ODLUČE STRUČNJACI

    1.73% (130)

Da li bi trebalo ukinuti rad praznicima i nedeljom?

Rezultati

Kako su saopštili, ukoliko država ne bude imala sluh za hitno rešavanje tog problema, Srbiju čeka "totalno uništanje porodice kao institucije i sve veća ekonomska zavisnost od 'milosti krupnog kapitala'".

Prema istraživanju sprovedenom u malim trgovinama u Kragujevcu, radnici imaju samo dva slobodna dana mesečno i 10 dana godišnjeg odmora, računajući i vikende. Poznato je i da primaju minimalnu zaradu, a negde ni toliko, jer im gazda traži da mu vrate deo te sume.

I u Crnoj Gori se od pre desetak dana primenjuju izmene zakona o trgovini kojima je zabranjen rad nedeljom.

“Na ovaj način utičemo pozitivno na opšte ekonomske aktivnosti, na kvalitet života pojedinca, porodice i društva. Kako priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahteva rad nedeljom, uvođenjem neradne nedelje neće se ugroziti prihodi trgovaca, s obzirom na to da će se isti preliti na ostale dane”, saopšteno je iz Vlade Srne Gore u martu, kada je najavljena izmena zakona.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 103

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milene

Zatvoriti radno vreme nedeljom!

Nik

Ne znam jel realno da u tom sindikatu stvarno nema niko pametan, nek barem procitaju komentare pa ce nauciti nesto... najgluplja moguca stvar je da zatvoris nedeljom kada 90% radnih ljudi u stvari i ide u soping i trosi pare... zatvorite ih utorkom i sredom! Pojacajte broj zaposlenih pa im omogucite da svako ima slobodne dane.. toliko pametnijih resenja postoji ali oni ne imaju ideju najgluplju na svetu i nju forsiraju! A posle bi sami kukali kako nemaju gde da kupe stvari jer su preko nedelje na poslu i nemaju kada da se organizuju...

Rtf

@Nik Pogledaj anketu i sve će ti se kasti samo. I neradna nedelja ima veze utrošiti više vremena sa svojom porodicom i decom, a ne slobodnog dana kao takvog...

special image