• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Novi model iz Fijata do kraja 2010.

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je u Torinu da će Fijat početi proizvodnju novog modela automobila u Srbiji do kraja 2010. godine, a u martu počinje proizvodnja "punta."

Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je u petak u Torinu da će Fijat početi proizvodnju novog modela automobila u Srbiji do kraja 2010. godine.

"Videli smo novi model koji će do kraja sledeće godine biti lansiran u kragujevačkoj Zastavi i koji će biti namenjen tržištu Evropske unije", rekao je on nakon sastanka sa čelnicima Fijata.

Vlada Srbije i Fijat potpisali su u Torinu sporazum kojim je predviđeno da u martu počne proizvodnja automobila "punto" u Kragujevcu, a Dinkić je naveo da postoji mogućnost da se udvostruči dogovorena proizvodnja od 15.000 automobila u 2009. godini.

"Dobili smo uvrevanje da će u ovoj kriznoj godini Fijat uposliti radnike Zastave uz minimalnu proizvodnju 15.000 'punta' sa mogućnošću da se ta proizvodnja duplira", rekao je potpredsednik Vlade Serbije.

Dinkić je naglasio i da je Srbija, u ovo doba svetske finansijske krize koja najviše pogađa automobilsku industriju, dobila čvrsta uveravanja da će zajedničko ulaganje sa Fijatom biti do kraja realizovano.

"Hrabri nas činjenica da je, u ovo teško doba, kada pada tražnja za automobilima, sa Fijatom postignut dogovor koji garantuje sigurnost radnicima Zastave, uposlenost kragujevačkih pogona i mogućnost upošljavanja dobavljača iz Srbije", istakao je on.

Dinkić je dodao i da će novi Fijatov model, koji će se pored "punta" proizvoditi u Srbiji, biti namenjen tržištu Evropske unije (EU) ističući da je, kako je video, to "vrlo moderno dizajniran automobil".

Ministar je izjavio da je dogovoreno da u Srbiji nabavlja što više sirovina i delova za proizvodnju automobila u fabrici u Kragujevcu.

Dogovoreno je da se što više delova, poput automobilskih guma i akumulatora, nabavlja u Srbiji, rekao je on, a prenosi Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja.

"Uspostaviće se saradnja sa Ju-Es stil (US Steel) železarom koja bi Zastavi obezbedila sirovine za proizvodnju karoserija, čime bi se indirektno uposlilo što više radnika u Srbiji", dodao je Dinkić u Torinu, gde su Fijat i predstavnici Srbije danas potpisali sporazum o tome da proizvodnja punta u Kragujevcu počne u martu.

Dinkić je rekao da su u Torinu vođeni razgovori i o mogućnosti da se snize cene vozila na tržištu Srbije i CEFTA, a možda i za rusko tržište, kao i da se dozvoli zamena starih automobila za nove.

"Motivisaćemo građane koji imaju automobile bez ekološkog motora da staro vozilo, uz značajan popust, zamene za nov automobil (prilikom kupovine kragujevačkog punta)", rekao je Dinkić.

Italijanska kompanija Fijat objavila je u ranije petak da će u martu početi proizvodnju automobila "punto" u Kragujevcu.

Kako se predviđa sporazumom koji su u Torinu potpisali Vlada Srbije i Fijat, godišnja proizvodnja biće najmanje 15.000 automobila u 2009, prenelo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja Srbije.

Obim proizvodnje "će zavisiti i od tržišnih uslova u svetu s obzirom na to da taj auto nije samo za srpsko tržište, već i za izvoz u susedne zemlje, u severnu Afriku i u Rusiju", kazao je potpredsednik za komunikacije Fijata Gualberto Ranijeri.

Najavljeno je da će početi i proizvodnja "punta" sa dizel motorom.

Ranijeri je ocenio da je u sadašnjim teškim ekonomskim okolnostima, posebno u auto industriji, od neprocenjivog značaja činjenica da će krajem marta Srbija dobiti fabriku koja sklapa automobile.

"To je pokazatelj poverenja Fijata u investiciju u Srbiji i potvrđuje stratešku posvećenost zajedničkom ulaganju u Srbiji, koja nam je veoma značajna", istakao je on.

Potpisivanju sporazuma o prozivodnji "punta" prisustovao je potpredsednik srpske vlade Mlađan Dinkić.

Taj dogovor, navodi se u saopštenju, predstavlja prvi korak u realizaciji zajedničkog ulaganja Fijata i Srbije u proizvodnju automobila u Kragujevcu i dodatno ojačava posvećenost Fijat grupe ulaganju u Srbiji.

Kako je i ranije najavljeno Zastavina fabrika automobila u Kragujevcu biće integrisana u međunarodno mrežu fabrika Fijat grupe, navodi italijanski proizvođač.

Dodaje se da će zajednička kompanija Fijata i Vlade Srbije - Fijat automobili Srbija dobiti punu podršku za proizvodnju i marketing, kao i druge kompanije koje posluju u okviru te italijanske grupe.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image