• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRVO S HUAVEJEM, pa..: Premijerka Brnabić posetu Kini započela sa najvećima

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se jutros u Šangaju sa predstavnicima kineske kompanije globalnog značaja Huavej, čime je započela višednevnu posetu Kini.

 Premijerka Brnabić sa Huaveijem - u poseti Kini Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, sumirajući prvi dan posete Kini, tokom kojeg je razgovarala sa predstavnicima Hbisa, Banke Kine i Huaveja, da su to bili razgovori o konkretnoj saradnji i projektima koji donose benefit za građane Srbije.

"Jako sam zadovoljna današnjim danom i razgovorima o konkretnoj saradnji i projektima koji bi doneli benefit za građane, sastancima o budućoj saradnji. Dogovoreni su neki konkretni koraci koji znače više posla za naše kompanije, za naše građane, za veći izvos iz Srbije", prenela je Brnabić novinarima.

Premijerka je posebno podvukla podatak da je u prvih devet meseci ove godine izvoz iz Srbiju u Kinu porastao 215 odsto.

"To pokazuje otvorenost Kine, kao i da možemo dalje da saradnjujemo na uzajamnu korist", istakla je Brnabić.

Prenela je da je sa predstavnicima Hbisa, vlasnicima smederevske Železare razgovarala o kvotama za čelik, kao i o ulaganjima kineske kompanije u srpsku čeličanu.

Premijerka je podsetila da Banka Kine podržava kineske investicije u Srbiji, a da je u razgovoru sa rukovodstvom banke bilo reči u kojim oblastima bi ona mogla da se uključi - da finansira infrastrukturne projekte, ali i u otkupu državnih obveznica koje bi bile plasirane na kineskom tržištu.

Ona je navela da je sa predstavnicima Huaveja razgovarala o razvoju tehnologija, 5G mreže, digitalizaciji i izrazila nadu da će se ta kompanija odlučiti da Data centar u Kragujevcu bude njihov centar u jugoistočnoj Evropi, i da će o tome nastaviti razgovore.

Možda će vas zanimati

Sa premijerkom, sastanku prisustvuju i potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik PKS Marko Čadež.
Na sastanku su i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, ambasador Srbije u Kini Milan Bačević i predsednik Saveta za koordinaciju saradnje sa Kinom i Rusijom Tomislav Nikolić.
Najznačajniji politički susret u Šangaju premijerka Srbije danas je imala sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

Inače, programom premijerkine posete Kini planirano je da tokom održavanja Srpsko - kineskog poslovnog Foruma bude potpisan Memorandum o razumevanju između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i kompanije Huavej tehnolodžis.
Huavej je kineska kompanija multinacionalnog umrežavanja i telekomunikacione opreme i usluga. Duže od decenije posluje i u Srbiji. Na konferenciji o inovacijama u okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope "17 + 1", početkom oktobra ove godine u Beogradu, Huavej je predstavio najnoviju 5G tehnologiju.
Ranije ove godine, u julu, u Beogradu je boravio kineski ministar uprave za digitalni prostor Džuang Žungven, koji je u razgovoru sa srpskim ministrom telekomunikacija Rasimom Ljajiceh preneo zainteresovanost vodećh kineskih kompanija iz oblasti telekomunikacija za učešće u razvoju 5G mreže u Srbiji.

Ljajić je tada izrazio zadovoljstvo saradnjom dve zemlje u oblasti informaciono - komunikacionih tehnologija, navodeći da je jedan od najvidljivijih rezultata na tom planu izgradnja optičkih mreža koju Telekom realizuje sa kompanijom Huavej, a koja će omogućiti da oko 750.000 domaćinstava u Srbiji ima najbrži mogući pristup internetu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image