• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BOLJI DANI ZA SRPSKO RUDARSTVO: 3 milijarde $ za Čukaru peki, Jadar, Bor

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U Srbiji će biti uloženo skoro tri milijarde dolara, u narednih šest godina, u otvaranje rudnika Čukaru peki kod Bora i rudnika Jadar kod Loznice, kao i u RTB Bor.

 Rudarstvo - investicije u rudnike u Srbiji Čuaru Peki Jada RTB Borr   Izvor: MONDO/P. Vujić

To su strateški projekti za Vladu Srbije, izjavio je pomoćnik ministra rudarstva i energetike Ivan Janković na Međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji.

"Sa početnim ulaganjima od blizu 500 miliona dolara tu je otvaranje rudnika Čukaru Peki kompanije Rakita (kineski Ziđin), zatim otvaranje rudnika Jadar sa investicijom kompanije Rio Tinto preko jedne milijarde dolara, kao i predviđenim ulaganjima od 1,26 milijardi dolara u RTB Bor i rudnik Majdanpek, dolazimo do blizu tri milijarde dolara koji će biti investirano u sektor rudarstva u narednih šest godina", rekao je Janković i dodao da se ta ulaganja samo na metalične mineralne sirovine.

Možda će vas zanimati

On je naveo i da je u našoj zemlji prisutan veliki broj kompanija koje se bave rudarstvom, zato što se aktivno radi na unapređenju ambijenta za poslovanje.

MISLI SE I NA EKOLOGIJU

Pomožnik ministra Janković je rekao i da će zaštita životne sredine biti jedan od prioriteta, kao i da će tokom ove i naredne godine biti doneti još neki pravilnici potrebni za funcionisanje geologije i rudarstva. "Dakle, moderno i održivo rudarstvo uz puno poštovanje interesa Republike Srbije i puna sigurnost za postojeće i buduće investicije", poručio je pomoćnik ministra.

U Srbiji je pokrenut snažan investicioni ciklus u sektoru rudarstva, goeloških istraživanja i u delu eksploatacije, naveo je Janković. i dodao da je, na primer, do 2010. bilo 108 istražnih polja sa ulaganjima od 24 miliona evra, a da je 2018. bilo 140 istražnih polja 2018. samo u centrlanoj Srbiji sa ulaganjima oko 100 miliona evra.

"Kod eksploatacije ležišta mineralnih sirovina nivo investicija je značajno već i od decembra 2014. do decembra 2018. bio je ukupno investirana jedna milijarda evra. Kada govorimo o ulaganjima u energetske minineralne sirovine imamo blizu četiri milijarde dolara investicija, pošto ćemo u narednom periodu otvoriti površinski kop Radljevo u okviru rudarskog basena Kolubara".

Janković kaže i da je rudarska proizvodnja u 2018. godini iznosila skoro 79 miliona tona rude, od čega je najviše bilo uglja 47 odsto, 22 odsto su metali, nemetalične sirovine 29 odsto i nafta i gas dva odsto.

Najavio je da će u narednom periodu biti značajno povećana proizvodnja ruda, zbog čega će biti povećan rast BDP-a i učešće rudarskog sektora sa dva na predviđenih pet odsto u BDP-u.

Zbog toga će biti otvoreno i nekoliko hiljada radnih mesta, a kojih sada u tom sektoru ima nešto više od 26.000.

"Povećan je brojo radnih mesta za sedam odsto u trećem kvartalu 2019. u odnosu na 2018. godinu", naveo je Janković.

VELIKI DOPRINOS LOKALNOJ PRIVREDI I DRUŠTVU

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić je podsetio da je 2004. u dolini reke Jadar otkriven potpuno novi mineral jadarit, koji je nazvan po reci Jadar.

"To je razvojna šansa ne samo za Loznicu već i našu državu", naglasio je on i dodao da su oči cele Zapadne Srbije uprte u projekat Jadar za eksploataciju litijuma.

ZIĐIN PUNI KASU BORA

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, izjavio je danas da će zbog investicije kineskog Ziđina u RTB Bor i nalazište Čukaru peki budžet tog grada biti uvećan tri puta u naredne četiri godine, kao i da će Bor imati najveće prihode odnosno budžet po glavi stanovnika u Srbiji. Prema njegovim rečima, budžet Bora se trenutno puni sa 60 odsto od rudarenja, koje je veoma značajno za razvoj grada.

"Nadamo se da će taj rudnik, po nekim procenama, biti otvoren tokom 2023. godne. Otvaranjem tog rudnika vidimo i našu šansu za otvaranje žlezničkog koridora Loznica - Valjevo, koji je trebalo više puta da bude završen".

Đokić je podsetio da će za taj projekat biti važno i što će biti izgrađen brzi put Šabac - Loznica i autoput Šabac- Ruma.

"Sve ćemo učniti da imamo dobru saradnju. To je vrlo odgovorna kompanija (Rio Tinto) i u okviru našeg obrazvanja ćemo predvideti i profil rudarski teničar odnosno rudara u podzmenoj eksploataciji", kazao je on i izrazio očekivanje da će taj rudnik razviti ne samo Zapadnu Srbiju već i celu zemlju.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić je istakao da je rudarstvo i dalje vodeća grana i motor razvoja te opštine, kao i da će tako biti i u budućnosti.

"Imamo rudnik Lece u kome radi više od 400 radnika. Sudbina Medveđe je vezana za sudbinu rudnika. Taj rudnik je trenutno u stečaju i očekujemo prodaju u skorom periodu iako on nesmetano radi".

Arsić je naveo da u rudniku Lece proizvodnja ide redovno i da iznosi oko 220.000 tona godišnje.

On je kazao i su strane rudarske kompanije koje vrše istraživanja prisutne na teritoriji te opšitne, kao i da je od skoro prisutna i Jantar grupa.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević istakao je da je ta opština imala veoma upsešnu privatizaciju rudnika olova i cinka na Rudniku, koji je kupila kompanija Kontango.

Istakao je da saradnaj sa tom kompanijom može da posluži kao primer i za druge rudarske kompanije koje rade u Srbiji, po pitanju zajedničke realizacije projekata sa lokalnom samoupravom i društvene odgovrnosti.

"Privatizacija rudnika olova i cinka je jedna od najboljih privatizacija u Srbiji. Ono što je zatečeno prlikom privatizacije je samo poboljšano i unapređeno i od 240 zaposlenih sada ima skoro 500 zaposlenih", rekao je on i dodao da dobar deo meštana Rudnika živi od tog rudnika.

Naveo je da je ta kompanija dosta uradila po pitanju zaštite životne sredine i da je na dobar načcin rešeno pitanje brane koja se koristi u flotaciji..

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rile

Rtb Bor je i pre nekoliko desetina god imao odlican prihod u bivsoj jugi, izgradio je barem polovinu tih bivsih republika-drzavica na balkanu. Stanovnici su imalli dobre prihode, nego se mnogo grabilo, sto drzava, sto u privatne dzepove. Tako da je vlasnistvo francuza u vreme karadjordjevica, poklonjeno, ali posto srbi ne znaju da se dobro odnose prema sebi i svojim resursima, zbog prevelikog duga, otislo kinezima. Naravoucenije 1: srbi su jedan po*an narod koji ne zna da upravlja svojim resursima. Naravoucenije 2: srbi uvek prave glupe greske tako da drugi imaju koristi, a ne umeju da naprave finalni proizvod sa brendom.

SLBbezP

Ako ima mozga pored rudnika litijuma igraditi fabriku baterija a jos bolje bi bilo i elektrivne automobile proizvoditi u blizini.Time bi troskovi prevoza bili manji a Srbija bi izvozila kompletan proizvod a ne sirovinu.Pitanje je hoce li nam velike sile dozvoliti tako nesto jer to bi bila ogromna finansijska inekcija za drzavu a to bi znacilo i neku dozu nezavisnosti.Pogledajmo Rumuniju, do juce su bili nadnicari po Banatu a danas su respektabilna ekonomska sila barem u nasem delu Evrope.Treba biti jako pametan oko ovih stvari jer rudnici vremenom presuse i ostane iza njih jalovina i ekoloska bomba.

Svetolik Trpkovic Pufta

@SLBbezP A da li znas da ce sa litijumom raspolagati Rio Tinto, a Srbija ce od toga imati samo rudnu rentu, neki bedni procenat. To sto ti pricas bi znacilo da mi otvorimo fabriku baterija i da otkupljujemo (sopstveni) resurs- litijum.. osim radnih mesta, Srbija nece imati nikakve koristi..samo stetu, odnosno ekolosku bombu..

special image