• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEĆE SE OVAJDITI: Od prodaje IMR iz Rakovice poverioci će dobiti siću

Izvor mondo.rs Izvor Beta

Poverioci Industrije motora Rakovica (IMR), posle prodaje te firme za 1,1 milijardu dinara neće uspeti da svoja potraživanja naplate ne u stopostotnom iznosu, već ni približno, jer ona iznose oko 13 milijardi dinara.

Bivši radnici IMR, koji spadaju u prvi isplatni red, dobiće iznos minimalne plate samo za poslednjih godinu dana pre otvaranja stečaja (aprilu 2017. godine), ukupno oko 22 miliona dinara. Takođe, biće im plaćeni doprinosi na minimalnu osnovicu Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje za poslednje dve godine pre pokretanja stečaja.

U drugom isplatnom redu su republička i lokalne uprave javnih prihoda koje mogu da naplate svoja potraživanja samo za poslednja tri meseca pre uvođenja stečaja, a ona iznose oko sedam miliona dinara.

Najveći pojedinačni poverioci u trećem isplatnom redu koji će namiriti svoja potraživanja u zavisnosti od iznosa koji ostane kada se isplate radnici, su Beobanka u stečaju koja potražuje oko 5,7 milijardi dinara, zatim Poreska uprava sa ukupno 3,3 milijarde potraživanja i Fond za razvoj sa 1,5 milijardi dinara.

ZA TREĆINU PROCENJENOG

IMR, čija je vrednost procenjena na 2,9 milijardi, prodat je konzorcijumu kompanija, Institutu za izgradnju grada i akcionarskom društvu Hempro, 15. oktobra kada je Odbor poverilaca doneo odluku da se prihvati ponuda tog konzorcijuma. Ugovor je potpisan 1. novembra i kupac ima rok od 20 dana da isplati novac. Fabrika IMR se nalazi u Rakovici, prostire se na 22 hektara, a polovina tog građevinskog zemljišta je pod objektima i ono nije prodato, pa će morati da se uradi konverzija prava korišćenja u pravo vlasništva. IMR ima i pet hektara zemljišta na kome su pogoni u selu Šljivovica na putu prema Mokroj Gori.

Među poveriocima su i Republička direkcija za robne rezerve, Direkcija za vode, javno pravobranilaštvo, zbog troškova sudskih postupaka, i opštinske uprave javnih prihoda.

Poverenik stečajnog upravnika Budimir Mrdović rekao je za Betu da će poverioci trećeg isplatnog reda, među kojima su Beobanka i Poreska uprava dobiti deo duga, zavisno od novca koji preostane i kada se isplate poverioci koji imaju pravo na naknadu u punom iznosu i odbiju troškovi stečaja, a gruba računica pokazuje da će to biti oko sedam odsto.

On je rekao da troškovi stečaja iznose i do 30 odsto od prodajne cene, a da će za IMR biti jednocifreni procenat.

KO SU KUPCI

Institut za izgradnju grada je osnovan u Beogradu u novembru prošle godine sa osnovnim kapitalom od 50.000 dinara, a stopostotni vlasnik je Privredno društvo za proizvodnju predformi i boca od PET granulata - Ekstra pet.

Vlasnik tog privrednog društva je firma Velkan trejding sa Kipra, čiji je direktor nekadašnji direktor Vojvođanske banke Zvonko Gobeljić, koji je i suvlasnik Ekonomskog instituta u Beogradu (47 odsto(.

Kompanija Ekstra pet je osnovana 1999. godine i u prošloj godini je imala 17 zaposlenih, a na osnovu finansijskog izveštaja za prošlu godinu neto dobit je iznosila oko 12 miliona dinara.

Firma Ekstra pet je suvlasnik u Hempru sa 23 odsto, a pretežna delatnost preduzeća je iznajmljivanje sopstvenih ili iznajmljenih nekretnina.

Hempro je akcionarsko društvo za spoljnu i unutrašnju trgovinu osnovano još 1945. u Beogradu, a Zvonko Gobeljić je najveći pojedinačni akcionar sa udelom od 66 odsto.

Hempro je u prošloj godini imao pet zaposlenih lica, a ostvario je neto dobit od 22,7 miliona dinara, što je nešto manje nego godinu dana ranije (25,3 miliona).

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

pfc

Hocu da kazem, da vam zelim sve najbolje, da mirno spavate, da imate lepe snove. A neko i nekada ce se vec pobrinuti da sve dovede na svoje mesto. Svima koji su se ovako poneli prema radnicima, kao prema najgorum dusmanima. Ipak ce radnici iz bilo koje firme, ostati upamceni kao neko ko je iznedrio ove sto porusise sve.

special image