• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mišelin ulaže u Srbiju deset miliona evra

Božidar Đelić kazao je da je na upravo završenom godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu dogovorena prva konkretna investicija u Srbiju od deset miliona evra. Investicija dogovorena sa predsednikom industrije guma Mišelin i biće realizovana u narednih 18 meseci.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kazao je da je na upravo završenom godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu dogovorena prva konkretna investicija u Srbiju od deset miliona evra.

Đelić je gostujući na Radiju B92 naveo da je ta investicija dogovorena sa predsednikom jedne od najačih industrija guma Mišelin i da će ona biti realizovana u narednih 18 meseci.

"Posle Davosa vidim potvrdu da kad svetska tražnja padne i do trideset odsto svetski direktori traže gde mogu da investiraju u ovom momentu", kazao je on.

Prema rečima Đelića, Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da ovogodišnji privredni rast u svetu bude 0,5 odsto što je najniže od drugog svetskog rata.

"Za razvijene zemlje očekivanje MMF-a su da privredni rast bude minus dva odsto, a za manje razvijene tri, četiri odsto. Evropka banka za obnovu i razvoj procenila je za Srbiju da će taj rast biti 2,5 odsto", kazao je on.

Đelić je dodao da je u Davosu predloženo formiranje Ekonomskog saveta bezbednosti pri Ujedinjenim nacijama.

Potpredsednik Vlade je rekao i da je taj sastanak bio priprema za sastanak 20 najvećih zemalja G8 u Londonu, najavljen za 2. april, a na kom će se odlučiti o nekim elemantima iz oblasti arhitekture.

Đelić je izrazio očekivanje da će danas biti uplaćeno 400 miliona evra Srbiji od prodaje Naftene industrije Srbije (NIS).

"Ne znam tehničke detalje, ali koliko sam čuo i novac i korporartivne garancije su dostavljene i očekujem da sredstva danas budu uplaćena. Vreme je da krenemo u posao", kazao je on.

Đelić je ocenio da je efekat krize doveo da se u svim zemljama više komunicira između sindikata, poslodavca i Vlade da bi bilo paradoksalno da zapadni Balkan bude jedini deo Evrope koji ne radi na taj način.

"Zbog toga sam pozvao i zahavalan sam što su se kolege svih šest zemalja zapadnog Balkana odazvali da dođu u Srbiju odakle ćemo poslati jednistvenu poruku da podržavamo jedni druge u evropskim integracijama i ukazati na činjenicu da EU za sada nije odvojila nikakav sveža sredstva za ovaj deo Evrope", kazao je on.

Đelić je istakao da među tih šest zemalja postoje bilateralni problemi o kojima će se obavezno razgovarati u drugim prilikama.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image