U saradnji sa Agencijom za javne nabavke biće razmotrena mogućnost ubrzane procedure punjenja skladišta gasa Banatski dvor, umesto standardne tenderske, ukoliko želimo da napunimo sladište do sledeće grejne sezone, izjavio je direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

On je rekao da to preduzeće ima mogućnost za ubacivanje dodatnih količina gasa u Banatski dvor sa jednim kompresorom kojim raspolaže, a da će se sa Rusima razgovarati da li je Gasprom spreman da izvesne količine gasa skladišti kao komercijalne količine u Banatskom dvoru.

Bajatović je istakao da će do kraja iduće nedelje biti oglašeni pozivi mogućim dobavljačima, kako bi, čim se stvore uslovi, započeli radove i dodao da su već završene tehničke specifikacije početnih radova i okvirni finansijski planovi.

"Ove i sledeće nedelje razgovaraćemo sa potencijalnim dobavljačima, a pre svega je bitno da se završi gasovod," rekao je on i dodao da je sa "Naftagasom" dogovoren nastavak radova na gasovodu i bušotinama koje su urađene, kao i za izradu pet do osam novih bušotina.

Bajatović je kazao da se vode razgovori za nabavku sudova pod pritiskom i kompresora sa više dobavljača i da "nas interesuju rokovi, cena i kvalitet opreme."

On je najavio da će iduće nedelje posetiti Moskvu, gde bi sa budućim partnerima za opremanje Banatskog dvora trebalo da budu usaglašene tehničke stvari, iako još nije formirano zajedničko preduzeće da bi, kako je rekao" na neki način usaglasili aktivnosti oko te faze završetka skladišta".

"U Moskvi ćemo razgovarati i o snabdevanju srpskog tržišta gasom iz Rusije i o tome koliki će biti pad cena ruskog gasa u drugom kvartalu godine, što za naše potrošače na znači mnogo jer rast kursa neće dozvoliti pojeftinjeneje gasa u dinarima, a pokušaćemo da dobijemo i neke olakšice za plaćanje gasa Rusiji.

On je precizirao da je zaduženje u koje bi trebalo da uđe "Srbijagas" veliko - 100 miliona dolara zbog kursnih razlika i 150 miliona dolara zbog tekuće nelikvidnosti preduzeća i dodao da će se pokušati da se to opterećenje, iz prošle i prvog kvartala ove godine, finansijski prelije na tekuću poslovnu godinu da ne bi morali da idemo u prevelika zaduženja.

U Moskvi ćemo razgovarati i o ubrzanju formiranja zajedničkog preduzeća za "Južni tok", ubrzanju izrade "fizibiliti" studije za taj gasovod, kao i o tome koliko gasa će biti skladišteno u Banatskom dvoru, istakao je direktor "Srbijagasa."

Bajatović je ranije izjavio da bi kapacitet Banatskog dvora u prvoj fazi njegovog proširenja trebalo da iznosi oko 300 miliona kubika gasa i da sredstva za ta ulaganja u iznosu od 21,8 miliona evra treba da budu obezbeđena iz Nacionalnog investicionog plana, Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, eventualno iz budžeta Srbije i iz kredirnih zaduženja "Srbijagasa".

(Tanjug)