• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U septembru Hrvati PROSEČNO ZARADILI 861€

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

"Prosečna" isplaćena neto plata u Hrvatskoj za septembar 2019. godine iznosila je 6.418 kuna (861,6 evra), što je nominalno više za 3,6% a realno za 2,8% nego u istom mesecu godinu ranije.

Državni zavod za statistiku (DZS) je javio da je u odnosu na avgust, prosečna septembarska neto plata nominalno je niža za 0,3 a realno za 1,1 posto.

Najvišu prosečnu neto platu imali su zaposleni u avio-prevozu, u iznosu od 11.448 kuna (oko 1.537 evra), a najnižu radnici u ostalim uslužnim delatnostima, 4.233 kune (568,3 evra).

Možda će vas zanimati

Prema podacima DZS-a, medijalna neto plata za septembar iznosila je 5.539 kuna (743,6 evra), što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću platu od tog iznosa.

Prosečna septembarska bruto plata iznosila je 8.693 kune (1.167 evra), što je realno 1,7 odsto manje nego prethodnog meseca.

Na godišnjem nivou, prosečna bruto plata bila je realno viša za 3,2 posto.

Poređena radi, prosečna plata u Srbiji je u avgustu (poslednji podatak RZS) bila oko 461 evro, a medijalna 357 evra.

Zanimljivo je da su plate u Hrvatskoj ujednačenije nego u Srbiji, gde su razlike između velikih plata kod malobrojnih i velikog broja ljudi koji su na "minimalcu" tolike da je razlika između "prosečne" i "medijalne" plate čak 29 odsto, dok je u Hrvatskoj samo desetak odsto.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

tabloidpress

Eto šta im je uradila ta đavolja Evropska unija, otkako su ušli u tu zajednicu izdajničkih naroda samo im rastu plate i uz to dibijaju i besplatne pare iz EU fondova. Ma ne treba nama to, valjamo se i dalje u istom blatu kao i prethodnih 25 godina.

Beograđanin

Sad će vučić da izračuna kako je naših 333€ proseka veće od njihovih 860€

ping pong

Letos negde procitam da je u ZG odrzavanje zgrade 50 evra po stanu. Ja placam ukupno 5 evra odrzavanje zgrade + budzet skupstine stanara. Tako da obrni okreni njihovih 860 evra se po standardu svede na nasih 360 evra,kad se uporede cene. Ispada jos da se kod nas vise moze kupiti sa 360 nego u HR sa 860.

special image