• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posle 30 godina: Srbija ukinula vakcinaciju protiv klasične kuge svinja

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Srbija 15. decembra ukida vakcinaciju protiv zarazne bolesti, klasične kuge svinja, nakon više od tri decenije koliko je ova mera trajala, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Time naša država stiče pravo da dobije status zemlje slobodne od klasične kuge svinja (KKS) a srpskim proizvođačima se u narednim godinama otvara mogućnost da izvoze svinjsko meso u EU.

U pitanju je jedna od bolesti životinja koja je obeležila višedecenijski period u Srbiji, bolest sa kojom su se generacije veterinara i farmera suočavali i koja je predstavljala sinonim za bolesti svinja na ovim prostorima.

Možda će vas zanimati

"Uzimajući u obzir povoljnu epizootiološku situaciju i činjenicu da devet godina za redom nismo imali nijedan prijavljen i potvrđen slučaj bolesti KKS u zemlji, stekli su se uslovi za sprovođenje završne faze i prestanka vakcinacije svinja počevši od 15. decembra ove godine", kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Zaštitna vakcinacija svinja, podsećaju stručnjaci, je mera koja se u cilju kontrole i sprečavanja širenja virusa KKS primenjivala decenijama unazad i bila je obavezna preventivna mera u uzgoju svinja.

Međutim, vakcinacija protiv klasične kuge svinja je kao i svaka druga vakcinacija, objašnjavaju, samo jedna od mera sprečavanja pojave i širenja bolesti i ima svoju upotrebnu vrednost u određenoj fazi, kada je potrebno hitno zaustaviti i kontrolisati bolest.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image