• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gaspromnjeft postao većinski vlasnik NIS-a

Ruska kompanija Gaspromnjeft preuzela je 51 odsto kapitala NIS-a. Na konstitutivnoj sednici Skupštine akcionara NIS-a za predsednika Upravnog odbora izabran je Dmitrij Mališev, a novi generalni direktor NIS-a je Kiril Kravčenko. Generalni direktor Gasrpomnjefta najavio je da će u 2009. godini u NIS uložiti od 25 do 40 odsto od ukupno planiranih 547 miliona evra.

Ruska kompanija Gaspromnjeft preuzela je danas 51 odsto kapitala Naftne industrije Srbije (NIS).

Za novog generalnog direktora Naftne industrije Srbije (NIS) danas je izabran Kiril Kravčenko, dok će je na čelo Upravnog odbora te kompanije dospeo Dmitrij Mališev, obojica iz ruskog "Gaspromnjefta".

To je odlučila Skupština akcionara NIS-a, uvažavajući sporazum srpske i ruske vlade o naftno-gasnom aranžmanu od 24. decembra prošle godine, kojim je i 51 odsto akcija NIS-a prodato "Gaspromnjeftu" za 400 miliona evra.

Skupštini je predsedavao ministar energetike i rudarstva Petar Škundrić, a svečanoj sednici je prisustvovao i generalni direktor "Gaspromnjefta" Aleksandar Đukov.

Škundrić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, istakao da će od 11 članova Upravnog odbora NIS-a, njih pet imenovati srpska vlada, a četiri mesta su popunjena već danas.

Ona će pripasti dosadašnjoj predsednici UO Biserki Jeftinijević-Drinjeković, Dušanu Petroviću, Dušanu Elezoviću i Nikoli Martinoviću, dok će peti član biti određen naknadno.

Nešto kasnije, najverovatnije za nedelju dana, biće imenovan i Nadzorni odbor NIS-a.

Ministar Škundrić je ukazao da je današnjim činom učinjen prvi korak nove kompanije, čiji je cilj da u bliskoj budućnosti postane vodeća u svojoj oblasti u regionu. Sledeći korak biće martovsko raspisivanje tendera za nabavku nove opreme za rafineriju u Pančevu, a možda i novosadsku.

To je potvrdio i Đukov, istakavši da će se ruska strana strogo držati bilateralnog sporazuma. To znači da će u modernizaciju najveće kompanije u Srbiji do 2012. biti uloženo najmanje 500 milijardi evra, a od te svote još ove godine 25 do 40 odsto, zavisno od procene novog menadžmenta.

Iako Rusi imaju većinski paket akcija, odluke će se donositi shodno Osnivačkom aktu, što znači da će u određenim slučajevima srpska vlada imati pravo veta.

Bivši ministar pravde Petrović istakao je da će srpski članovi UO u najvećoj mogućoj meri štititi interese države i njenih građana.

"Kod svih odluka konsultovaćemo se sa stručnjacima", istakao je on odgovarajući na pitanje novinara da li on i Elezović imaju dovoljno iskustva i znanja o naftnoj industriji.

Škundrić je u tom kontekstu dodao da će se cene goriva na NIS-ovim pumpama određivati kao i do sada, shodno Uredbi Vlade Srbije, a ostaće da važe i ugovori sa uvoznicima o uslužnoj preradi sirove nafte.

Generalni direktor Gasrpomnjefta Aleksandar Đukov najavio je danas da će u 2009. godini u NIS uložiti od 25 do 40 odsto od ukupno planiranih 547 miliona evra.

"Tačan iznos investicija u ovoj godini znaće se za dva do tri meseca", kazao je on na konferenciji za novinare nakon sednice Skupštine akcionara NIS-a na kojoj je Gaspromnjeft preuzeo 51 odsto akcija srpske naftne kompanije.

Đukov koji je i ruski predstavnik u Skupštini akcionara NIS-a kazao je da će taj novac biti uložen u kupovinu opreme i modernizaciju proizvodnje.

"Novac će biti usmeren i u prodajnu mrežu", dodao je, a tačan iznos znaće se sredinom ove godine.

Generalni direktor Gaspromnjefta je ponovio da će do 2012. godine Rusi u rekonstrukciju i modernizaciju NIS-a uložiti više od 500 miliona evra, ali da će, ako bude potrebno, investicije biti i veće da bi se u rafinerijama u Srbiji proizvodilo gorivo evropskog kvaliteta.

Đukov je kazao i da će Gaspromnjeft, ukoliko bude potrebno, otkupiti i akcije NIS-a koje će dobiti građani Srbije.

Ministar enegetike Srbije Petar Škundrić kazao je da bi za mesec dana trebalo da bude raspisan prvi tender za nabavku nove opreme za NIS ističući da su današnjim postavljanjem rukovodstva u toj kompaniji stvoreni uslovi za početak modernizacije proizvodnje.

Ruski Gasrpomnjeft, deo ruske državne kompanije Gasprom, platio je 2. februara ove godine 400 miliona evra Srbiji za 51 odsto akcija NIS-a, a prema kupoprodajnom ugovoru obavezan je i da do 2012. godine investira 547 miliona evra u modernizaciju te naftne kompanije.

NIS jedini u Srbiji ima pravo da proizvodi naftne derivate, a poseduje dve rafinerije i više od 500 benzinskih stanica.


(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image