• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO SU BOGATIJI Austrijanci nakon 25 godina ulaska u EU

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Nakon 25 godina od pristupanja Evropskoj uniji Austrija je zahvaljujući članstvu bogatija za 16 odsto, pokazuje procena ekonomskog instituta Wifo.

Svakom Austrijancu će pristupanje EU doneti 1.000 šilinga, to jest 73, bilo je obećanje koje je dato građanima pre 25 godina, a u stvarnosti situacija je još pozitivnija.

"Austrijanci danas sebi mogu priuštiti za 16% više nego što bi bio slučaj da Austrija nije članica EU", ističe Wifo.

Možda će vas zanimati

Zahvaljujući blizini istočne Evrope, Austrija je mogla da profitira više od Finske i Švedske koje su u isto vreme pristupile Uniji. Pozitivnom razvoju najznačajnije je doprineo izvoz u druge države EU, koji je bio, zahvaljujući članstvu, dvostruko veći nego da Austrija nije pristupila Uniji.

Istovremeno je ukidanje carina i drugih trgovinskih prepreka pojeftinilo uvoz, što je sve doprinelo da nivo cena bude za 2,4% niži nego kada bi zemlja bila izvan EU.

To sve je vodilo ka tome da realni BDP bude veći za 16%, a normalni za "samo" 13%.

Zapošljavanje bez članstva u EU danas bi bilo za 13% manje, odnosno bilo bi za više od pola miliona manje radnih mesta, navodi se u analizi.

"Austrija je uspela da u svoju korist iskoristi geografski položaj i time je veliki ekonomski dobitnik širenja EU na istok", dodaje Wifo.

Austrijska preduzeća su veoma rano prepoznala potencijale tržišta na istoku Evrope, što je, u poređenju sa Finskom i Švedskom, bilo odlučujuće za značajno profitiranje od članstva u EU.

ZAPADNI BALKAN I KINA

Wifo polazi od toga da bi Austrija, i u slučaju širenja EU na Zapadni Balkan, ponovo bila zemlja EU koja bi najviše profitirala. Istovremeno, ekonomski institut ocenjuje da je cilj širenja na Zapadni Balkan 2025. zbog velikog zaostatka u ekonomiji, infrastrukturi i zbog političkih prepreka veoma ambiciozan ali i neophodan prevashodno zbog "opasnosti" od Kine i njenog investicionog programa "Jedan pojas, jedan put".

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image