• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PADAJU KAMATE RAĐAJU SE DECA: Britanci našli vezu krediti – natalitet

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Snižavanje kamatnih stopa izgleda ne podstiče samo ekonomiju, s obzirom na to da su istraživači Banke Engleske (BoE) pronašli vezu između manjih kamata i više rođene dece.

Istraživači kažu da je u Britaniji 2009. godine rođeno 14.500 beba nakon što je centralna banka srezala troškove zaduživanja tokom globalne finansijske krize, piše Rojters.

Fergus Kaming i Liza Detling, istraživači u Banci Engleske, želeli su da utvrde da li uticaj centralnih bankara seže do porodica i kada je reč o odlukama da li treba da imaju dete ili ne.

Možda će vas zanimati

Prema njihovoj proceni, na svakih jedan procentnih poena smanjene referentne kamate, stopa nataliteta je rasla za 5,0% među porodicama koje otplaćuju hipoteke (po varijabilnoj kamati, koja se povećava ili smanjuje uporedo sa ključnom kamatnom stopom BoE).

"U proseku, smanjenje referentne kamate za jedan procentni poen povećava natalitet u Ujedinjenom Kraljevstvu za dva odsto", naveli su oni u dokumentu objavljenom u petak.

Za razliku od Britanije, stopa nataliteta u Sjedinjenim Državama je pala u periodu kojim su se istraživači bavili, što oni pripisuju činjenici da u SAD preovladavaju fiksne kamate na hipotekarne kredite, kao i uticaju pada cena nekretnina.

"Naša komparativna analiza upućuje na zaključak da ukoliko bi više porodica uspelo da dobije nižu kamatu, Sjedinjene Države možda ne bi doživele tako ozbiljan 'bejbi slom' tokom Velike recesije", naveli si Kaming i Detling, dodaje Rojters.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Фукара

Ви кажете да се рађају деца ,а деце нема.Опустоше нам села.Ко да нас је неко проклео...па,нестајемо као народ.

special image