• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE MOŽE NI U SAMSUNGU: Sindikat "poslao" predsednika kompanije u zatvor

Izvor Financial Times

Centralni okružni sud u Seulu poslao je Li Sang Huna, predsednika kompanije Samsung, na zatvorsku kaznu zbog onemogućavanja aktivnosti radničkih sindikata i kršenja južnokorejskog zakona o radu. Kompanija reagovala saopštenjem.

 Samsung - Prava radnika, direktor u zatvor zbog sabotaže sindikata Izvor: MONDO / Samsung

DOPUNA: ZVANIČNA IZJAVA KOMPANIJE SAMSUNG

Kompanija Samsung je MONDO redakciji dostavila saopštenje u vezi sa objavljenim sadržajem, koju prenosimo u celosti, bez izmena:

"Izuzetno nam je žao što su pojedini radni odnosi u našoj kompaniji izazvali brigu i razočarenje. Pobrinućemo se da se to više nikada ne ponovi.

Određeni postupci i stavovi prema radničkim sindikatima u našoj kompaniji su u prošlosti izneverili očekivanja društva.

Nastojaćemo da u budućnosti izgradimo perspektivne i produktivne procese upravljanja radom, zasnovane na poštovanju prema svojim zaposlenima".

______________________________________________________ORIGINALNA VEST______________________________________________________

Sud u Južnoj Koreji osudio je predsednika odbora kompanije Samsung elektroniks (Samsung Electronics) na 18 meseci zatvora zbog sabotiranja sindikalnih aktivnosti, u presudi od koje se očekuje da pojača pritisak na ovog tehnološkog giganta da izmeni svoju korporativnu kulturu.

Centralni okružni sud u Seulu je poslao drugog čoveka Samsunga, Li Sang Huna (Lee Sang-hoon), u zatvor zbog onemogućavanja aktivnosti radničkih sindikata i kršenja južnokorejskog zakona o radu. Potpredsednik Samsunga, Kang Kjung Hun (Kang Kyung-hoon), zbog svog učešća osuđen je na istu kaznu. On je uhapšen već u sudu kako bi odmah bio sproveden u zatvor.

OSUĐENO NA DESETINE ŠEFOVA

Na desetine drugih sadašnjih i bivših zaposlenih u raznim odeljenjima Samsung kompanije, takođe je osuđeno zbog lošeg ponašanja prema radničkim sindikatima. Državni tužioci su naveli da su se rukovodioci "Samsung-a" služili raznim taktikama da obeshrabre sindikalne aktivnosti, uključujući i pretnje da će smanjiti plate radnika i raskinuti ugovore sa podizvođačima koji pokazuju naklonost prema sindikatima.

Samsung grupa, najveći južnokorejski konglomerat, nalazi se pod velikim pritiskom javnosti da promeni svoj odnos prema radnicima nakon višedecenijskog negativnog stava prema sindikatima. Iako to nije zvanična politika kompanije, Samsung je javno izražavao svoju averziju prema sindikatima, optužujući ih da "stvaraju bespotrebne sukobe".

Radnički aktivisti su pozvali na strogo kažnjavanje rukovodilaca Samsunga umešanih u sabotiranje nastojanja radnika da organizuju sindikalne aktivnosti.

"Ova presuda ima simboličan značaj", kaže Park Ju Geun, direktor agencije za istraživanje tržišta CEO skor (CEO Score). 'Samsung' će sada biti pod jačim pritiskom da unapredi svoju korporativnu kulturu".

Predsednik Južne Koreje Mun Džae In (Moon Jae-in) otvoreno podržava prava radnika i nastoji da unapredi netransparentnu politiku upravljanja u porodičnim konglomeratima, poznatim pod nazivom čejbol (ćaebol), koji dominiraju privredom ove države.

U još jednom incidentu koji je jasno ukazao na nedostatke takvog korporativnog upravljanja, osmoro zaposlenih u kompanijama koje su filijale "Samsung grupe" optuženo je za uništavanje dokaza u vezi sa proneverom 3,9 milijardi dolara u odeljenju biofarmacije.

Samsung-ove aktivnosti usmerene protiv sindikata nalaze se pod mikroskopom od prošle godine, kada je tužilaštvo pokrenulo obimnu istragu u vezi sa navodima da je kompanija tajno radila na onemogućavanju rada sindikalnih organizacija. Istragu je podstaklo otkriće internih dokumenata koji sadrže smernice Samsunga za podrivanje nastojanja da se osnuju sindikati.

U preko 60 odeljenja koja posluju u okviru Samsunga samo je nekoliko radničkih sindikata. Ipak, postoje znakovi da se stvari menjaju kad je reč o politici grupe i Samsung sada tvrdi da podržava zakonite aktivnosti sindikata.

Prošle godine Samsung elektroniks promenio je status oko 8.000 svojih radnika u zavisnoj kompaniji koja se bavi popravkama, od radnika po ugovoru u stalno zaposlene, i priznao njihovu sindikalnu organizaciju sa preko 1.000 članova.

Prošlog meseca radnici Samsung elektroniksa osnovali su svoj prvi radnički sindikat pod zaštitom jedne od militantnih radničkih grupa u ovoj državi, čime je započelo novo poglavlje u 50 godina dugoj istoriji ove kompanije.

Najnovija presuda došla je u trenutku kada Samsung pokušava da obnovi svoj ugled, ukaljan korupcijskim skandalom u koji je umešan naslednik grupacije milijarder Li Dže Jong (Lee Jae-yong), koga čeka ponovno suđenje zbog optužbi za podmićivanje.

Autor: Song Jung-a, Seul

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image