• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Penzije u Srbiji od danas po švajcarskom modelu, POVIŠICA 5,4 odsto

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Od danas je u Srbiji u primeni indeksacija penzija po "švajcarskiom modelu" koji podrazumeva njihovo usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.



Primenom nove formule penzije će od januara biti uvećane 5,4 odsto.

Možda će vas zanimati


"Švajcarska formula" za utvrđivanje iznosa penzija bila je uvedena 2003. godine i primenjivana do 2006, kada je ukinuta na insistiranja Svetske banke, u okviru tadašnjeg aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), pa su od tada penzije usklađivane samo sa rastom inflacije.

Penzije su vanredno povećane 2008, a od 2010. godine su usklađivane samo sa cena i delom rasta BDP preko četiri odsto. U 2014. godini su u sklopu mera fiskalne konsolidacije smanjene penzije veće od 30.000 dinara, ali su kasnije nekoliko puta uvećavane bez ikakvog pravila, u zavisnosti od stanja u republičkom budžetu.

U 2019. je bila ukinuta indeksacija penzija i Vlada je imala diskreciono pravo da utvrđuje da li će i koliko biti uvećanje penzionerskih primanja.

Većina evropskih zemalja ima formule za usklađivanje penzija, a najčešće se određuju u skladu sa rastom inflacije i prosečnih zarada.

Pročitajte i ovo

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

Ako su se penzije racunale po svajcarskom modelu 2003 (sta god to znacilo), ti svajcarci su onda bas sirotinja jer je tada penzija bila nedovoljna za prezivljavanje, isto kao i sad... A i zanimljivo je da najavljuju promenu tako "uspesnog" plana i programa reforme javnih finansija i promenu kalkilacija penzije koje "su najvise u istoriji srbije" - tako bar pricaju jednoglasno u klerofasistickim krugovima SNS

Idu

Izbori ....

Vladimir

Hvala presveti efendija

special image