• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svečano otvoren Turski tok: Erdogan se zahvalio Vučiću (FOTO, VIDEO)

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Spajanjem poslednje cevi i odvrtanjem ventila, predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, simbolično su i zvanično pustili u rad gasovod "Turski tok".


Danas je u rad puštena deonica gasovoda od ruske Anape do turskog mesta Kijikej, cevima ispod Crnog mora.

Drugi krak gasovoda koji je namenjen snadbevanju ruskim gasom južne i jugoistočne Evrope je u izgradnji i ići će od turske granice, preko Bugarske kroz Srbiju do Mađarske.

Možda će vas zanimati

Vučić je na otvaranju zajedno sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i predsednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim.

Predsednik Turske Redžep Taip Erdogan rekao je danas da je gasovod "Turski tok" projekat od istorijskog značaja za tu zemlju kao i ceo region i zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Bugarske Bojku Borisovu na učešću u realizaciji ovog projekta.

Erdogan je na svečanoj ceremoniji puštanja u rad deonice gasovoda "Turski tok" u Istanbulu posebno istakao značaj predsednika Rusije Vladimira Putina za koga je rekao da je "glavni arhitekta" koji stoji iza projekta izgradnje "Turskog toka".

"ISPLAĆE NAM SE ZA 10 DO 12 GODINA"

Predsednik Vučić izjavio je da će Srbija tranzitom gasa kroz Turski tok za 10 do 12 godina vratiti sav novac koji je u njega uložila, a da će on obezbediti napredak industrije, privrede, kao i jeftinije gorivo i energetsku bezbednost. Naveo je gasovod u Srbiji ima kapacitet 13 milijardi kubnih metara, i da će se Turski tok spojiti u maju ili septembru 2020. godine.

Turski predsednik je istakao činjenicu da će više od 31 milijardu kubnih metara gasa prolaziti ispod Crnog Mora od Rusije do Turske bez posrednika te da će milioni domova u 81 provinciji u toj zemlji biti sigurnije snabdevani gasom.

Turska je od Rusije u protekle tri decenije dobijala oko 400 milijardi kubnih metara gasa kao najvećeg snabdevača plavim energentom turskog tržišta.

Evropske zemlje, kao i države u okruženju Turske ali i na zapadnom Balkanu pokazuju veliki ineteres za ovaj projekat, navodi predsednik Turske i podseća na nedavno pušten transanadolijski gasovod "Tanap" koji obezbeđuje energetsku sigurnost za građane Turske sa 16 milijardi kubnih metara gasa.

U planu je da se taj obim isporuke poveća na 24 milijarde kubika gasa.
Turska, kaže, obavlja istraživanja i bušenja na zemlji i u moru a plan ove države je da postane gasno čvorište tog dela sveta.

Erdogan je poručio da nijedan projekat koji isključuje Tursku u istraživanju, osvrnuvši se na istraživanja u delu Mediterana, ne može biti uspešan bez učešća te zemlje.

Turski predsednik je govoreći o tenzijama u regionu, a vezano za stanje u Iranu i Iraku, poručio da je želja Turske da ceo region postane stabilan i da projekti poput Turskog toka tome mogu doprineti.

GAS ĆE KROZ SRBIJU PROTEĆI U DRUGOJ POLOVINI GODINE

Vučić je poručio da je gasovod "Turski tok" od ogromnog značaja za budućnost Srbije, za privlačenje investicija i dalji ekonomski i industrijski napredak zemlje.


Vučić je istakao je da će taj gasovod omogućiti da Srbija dobija gas po pristojnim cenama, boljim nego do sada.

Prve količine gasa iz Turskog toka poteći će kroz magistralni gasovod u Srbiji u drugoj polovini godine, najverovatnije u oktobru, kada počinje sledeća gasna sezona, najavio je ranije ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Završeno je polaganje cevi duž gasovoda u našoj zemlji od 403 kilometara, rekao je Antić Tanjugu i dodao da je ostalo da se završe merne stanice i velika kompresorska stanica u okolini Žabara, koja treba da obezbedi punu funkciju gasovoda.

Kompresorska stanica kod Žabara trebalo bi da bude gotova u drugoj polovini ove godine.

Po puštanju kompresorske stanice u Bugarskoj i pomenute stanice u Srbiji, biće obezbeđen neophodan pritisak da bi taj gas nastavio da teče ka Mađarskoj i dalje do centralno-evrpskih gasnih skladišta.

"Kao što smo planirali, prošle godine završili smo polaganje cevi od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom.

Reč je o projektu koji je realizovan izuzetnom dinamikom, s obzirom na to da su prve aktivnosti počele krajem aprila 2019. i već u decembru bilo je položeno 403 kilometra cevi", naveo je Antić.

Očekuje se da u drugoj polovini ove godine, odnosno od početka sledeće gasne sezone, koja počinje u oktobru, krenu i prve količine gasa iz Bugarske za Srbiju.

Mađarska će gas dobiti nešto kasnije, nakon izgradnje kompresorskih stanica na svojoj teritoriji.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 22

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Maja

Ovo sjajna vest za Srbiju!

Nina

Zahvaljujuci predaednuju Vucicu ugled nase Srbije je znatno porastao..

Maja

I mi imamo mnogo razloga da se zahvalimo Turskoj, jer su oni mnogo učinili za nas i našu zemlju!

special image