• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dela sitiji NISU PRODATI: Demanti BEPi na vest iz Beča

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Kompanija NEPI Rokasl (Rockcastle) saopštila je danas da nije kupila šoping centre Delta Siti u Podgorici i Beogradu, kao što je u medijima u Srbiji i regionu objavljeno.

 Delta siti - prodaja tržnih centara u Podgorici i Beogradu Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

"Kompanija NEPI Rokasl nije preuzela niti kupila ni jedan od pomenutih šoping centara (Delta siti Podgorica, Delta siti Beograd)", navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

U reagovanju kompanije se dodaje da su "informacije koje su pojedini mediji objavili danas o navodnoj kupovini šoping centara pogrešne".

Prvobitna informaciju je stigla iz Beča, a prenela ju je podgorička "Pobjeda", i u njoj ne rečeno da su tamo okončani pregovori "koji su trajali duže od pola godine".

Pomenute šoping molove je 2016. godine od srpskog Delta Holdinga, beogradskog biznismena Miroslava Miškovića, kupio za 202,8 miliona evra tadašnji južnoafrički investicioni fond Hiprop investment.

Možda će vas zanimati

Više od polovine iznosa, 127,8 miliona evra, bila je cena beogradskog šoping mola, dok je crnogorski kupljen za 75 miliona.

Podgorički Delta Siti otvoren je 2008. godine i na površini od 48.000 kvadrata ima 75 lokala u kojima je zaposleno 1.200 ljudi, a beogradski je otvoren godinu ranije, ima 85.000 kvadrata, 130 lokala i u njemu radi 1.500 ljudi.

Hiprop investment je vlasnik 11 ekskluzivnih tržnih centara širom Južne i podsaharske Afrike, a transakcija sa Delta tržnim centrima im je bio prvi izlazak sa afričkog tržišta.

Hiprop je vlasnik 60 odsto ovih centara, a preostalih 40 odsto Homsted grupa, koja zastupa vlasnike nekretnina, pre svega u Americi. Njen suvlasnik je jedan od direktora u Hipropu.

Da bi ušli u posao preuzimanja oba Delta Sitija, dve kompanije su formirale ofšor zajedničko preduzeće i to u Londonu, tako da šoping molovima sada upravlja firma Histed.

Ta firma upravlja i ostalim njihovim šoping molovima u jugoistočnoj Evropi, koji su kupljeni kasnije u Hrvatskoj, Makedoniji i Bugarskoj. Medujtim, ove akvizicije su ih odvele u dug, koji je rezultirao sniženjem rejtinga kod bonitetne agencije Mudis.

Prema poslednjim analizama, novi menadžment u tim molovima je smanjio gubitak, ali su odlučili da prodaju sve molove, kako u Africi, tako i u Jugoistočnoj Evropi, pa su krenuli sa objektima koje su prve kupili.

"Nesuđeni" kupac, južnoafrički fond NEPI Rokasl, ima 15 hiljada akcionara i bavi se nekretninama, a sedište mu je na britanskom ofšor ostrvu Man. Oni su 2016. kupili zagrebački tržni centar Arena za 237,5 miliona evra 2013. godine. Taj mol je izgrađen 2010. i na 175 hiljada kvadrata ima 215 prodavnica i 2.500 zaposlenih.

U tržni centar Promenada u Novom Sadu, koji je otvoren 2018. godine na 150 hiljada kvadrata, NEPI je uložio 100 miliona evra.

U Srbiji, NEPI upravlja i molom Kragujevac Plaza, a vlasnici su 40 tržnih centara u Africi i Evropi gde, pored Srbije, posluju i u Hrvatskoj, Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj.

Njegove akcije izlistane su na berzama u Londonu, Johanesburgu i Bukureštu, navodi se u tekstu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image