• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TAKO SE TO RADI:Rumuni istražuju kako stranci "kupuju" lekare a u Srbiji...

Izvor mondo.rs Izvor jutarnji.hr

Priča da farmaceutske kuće potkupljuju lekare da "prodaju" njihovu robu svima je poznata i prihvaćena kao "javna tajna" u svim državama regiona. Zbog skandala u Rumuniji na udaru je slovenačka Krka.

Ono što u Srbiji deluje kao nemoguće, da "uhvatite" lekare u organizovanoj korupciji sa farmaceutima i da to kasnije "ne padne" na sudu, u Rumuniji bi moglo da ima i krivične konceskvence.

Najveća slovenačka farmaceutska kompanija Krka najavila je sveobuhvatnu internu istragu o navodima rumunskih medija da se je njihova podružnica upustila u masovno podmićivanje tamošnjih lekara.

Možda će vas zanimati

Podružnica Krke je sa rumunskim lekarima, prema tvrdnjama dnevnog lista "Libertatea" koji je otvorio ovu aferu, potpisivala ugovore o saradnji kroz organizovanje putovanja i isplatu honorara za stručne skupove koje je organizovala Krka.

Zauzvrat je od doktora traženo da pacijentima prepisuju lekove tog slovenačkog proizvođača, prenosi zagrebački "Jutarnji list".

SLUČAJ FAJZER

"U slučaju otkrivanja nepravilnosti u radu rumunskih kolega, Krka će postupiti odlučno, i uz sve pravne lekove i u skladu s rumunskim zakonom će sankcionisati sve počinioce", saopšteno je iz sedišta kompanije u Novom Mestu.

Iz slovenačke centrale nisu komentarisali konkretne navode rumunskog dnevnika, potkrepljene dokumentima s imenima doktora, da je podmićivanje 87 rumunskih lekara preduzeto za lek "bilobil", kao ni podatke da je na isti način pokušano povećanje prodaje leka "lorista".

"Libertatea" je najavila istragu rumunskog Ministarstva zdravlja o optužbama na račun Krke. Prenosi i nezvanične informacije iz drugih farmacetskih kompanija koje posluju u Rumuniji da su zabrinute da bi istraga protiv Krke mogla da razotkrije i njihove slične prakse u osvajanju tržišta.

Šteta poslovanju Krke u Rumuniji zbog korupcijskog skandala, tvrdi rumunski dnevnik, već je naneta jer radnici u tamošnjem zdravstva odbijaju svaki kontakt sa Krkinim osobljem zbog straha da i oni ne budu optuženi za korupciju.

Rumunski mediji procenjuju da će slovenačka firma pokušati da prebaci odgovornost za ovaj korupcijski skandal na zaposlene u svojoj podružnici u Rumuniji pod izgovorom da su oni sve radili na svoju ruku.

U SRBIJI LEKARI BEZ KRIVICE

U Srbiji su najzvučniji "farmaceutski" slučajevi bili oni sa Institita za radiologiju i onkologik Srbije. Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je 2017 oslobodio načelnika odeljenja pedijatrijske onkologije Instituta i njegove saradnike u slučaju "Kraba" ili "Citostatici" (2) koji se odnosio na period 2007-09. godine i na saradnju sa kućama Roš, Farma svis, Astra zeneka.

Pre toga je 2001, takođe na istom Institutu, bila afera "Citostatici" (1), kada su lekari prvo osuđeni, pa je preosduda oborena da bi u ponovnom suđenju bili 2009. godine oslobođeni krivice.

Poznat je i slučaj američke farmaceutske kompanije Fajzer iz 2012. godine, koja je zbog optužbi da je podmićivala lekare u Srbiji, Hrvatskoj i još nekoliko zemalja morala da se nagodi sa tamošnjim pravosuđem i plati 60 miliona dolara. Nadleženi u Srbiji o tome "nisu bili obavešteni" i u Srbiji nije bilo nakakvih konsekvenci za umešane.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image