• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene zaposlenije, a muškarci s keceljom

Ravnopravnost među polovima inicirala je i spektar promena u savremenim porodicama koje više nisu samo rezultat nužde.

Vekovima su žene bile okosnica porodice: brinule se o kućnim poslovima, kuvale i brinule se o deci. Muškarci su često bili odsutni po ceo dan iz kuće nastojeći da zarade dovoljno za normalan život svoje porodice.

Emancipacija i borba za ženska prava učinile su i žene zaposlenijima, ali su često te nove obaveze postale samo dodatak onim porodičnim.

Uvek je bilo muškaraca koji su, najčešće silom prilika, znali da ponesu veći teret podizanja porodice, ali to je bilo više izuzetak nego pravilo. Danas se i to menja.

Ravnopravnost među polovima inicirala je i spektar promena u savremenim porodicama koje više nisu samo rezultat nužde. U Švedskoj čak sedamdesetak odsto muškaraca koristi porodiljsko umesto svojih partnerki i više su uključeni u život dece.

Koliko su jaki trendovi da se i očevi od najranijih dana uključe u odgoj deteta govori i podatak da je i bivši britanski premijer Toni Bler koristio porodiljsko posle rođenja četvrtog deteta. To je verovatno podstaklo njegove sunarodnike da slede njegov primer, ali i naprave korak dalje: ostanu kod kuće i brinu se o porodici.

Danas podaci britanskog zavoda za statistiku pokazuju da je na Ostrvu 190.000 očeva odlučilo da napusti posao i posvetiti se očinstvu. Oni su ti koji ujutro vezuju deci pertle na cipelama, spremaju im doručak i voze ih u vrtić ili školu. Iako su se mnogi odlučili na takav korak iz ekonomskih razloga, dosta je njih to zaista želelo, prenosi "Blic".

Žene su postale čelnice firmi i čini se racionalnijim da suprug preuzme njihove dužnosti nego da dete odgajaju dadilje i predškolske ustanove. I većina se toliko dobro snašla da se sada deo zaposlenih majki oseća pomalo isključenim, jer se deca bolje razumeju s ocem.

Ma koliko ostajanje kod kuće bilo odraz muškarčevog izbora, ima on i svojih zamki. Majke su još dominantnije kada je reč o brizi za malu decu pa se očevi koji u svojim porodicama preuzimaju tu odgovornost često nađu na sastancima ili drugim okupljanjima okruženi ženama.

Mnogi su u dilemi da li se tada uključiti u njihove razgovore o dečjim problemima i kuvanju, ili se držati po strani. Drugi je, a mnogima i najveći problem, izolacija od društva.

Ali psiholozi upozoravaju da se ne ode u krajnost, jer su detetu ipak potrebna oba roditelja.

Spominje se zato holandski primer gde je država omogućila roditeljima da rade pola radnog vremena i da podjednako učestvuju u odgoju deteta, jer za njega je najbolje da roditelji dele brigu, a ne da zamene uloge.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image