• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČEKATE RESTITUCIJU? Pare kreću u drugoj polovini 2020.

Izvor mondo.rs

Oni kojima su komunisti u Srbiji revolucionarnom žaru posle Drugog svetskog rata oteli imovinu mogu da se nadaju povraćaju dela vrednsoti počevši od druge polovine ove godine. "Rešeni" slučajevi BIP-a i Belog dvora.

  Restitucija – isplata akontacije u 2020 Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Isplata akontacije u vrednosti od deset odsto od osnovice obeštećenja vlasnicima za imovinu (bespravno) oduzetu posle Drugog svetskog rata, počeće u drugom delu ove godine a u budžetu je za tu namenu spremno oko osam miliona evra, najavio je direktor Agencije za restituciju, Strahinja Sekulić.

"Ministarstvo finansija bi u martu trebalo da donese odluku o koeficijentu na osnovu koga će se izračunavati osnovica obeštećenja, a u drugoj polovini godine će krenuti isplata akontacije", rekao je Sekulić za agenciju Beta.

Možda će vas zanimati

Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju vlasnika nacionalizovane imovine, donet 2011. godine, predviđa da se bivši vlasnici obeštete naturalno ili novčano, državnim obveznicama, a usvajanje tog zakona je bio jedan od uslova da Srbija stekne status kandidata za članstvo u EU.

Sekulić je rekao da će od sledeće godine početi isplata godišnjih rata obeštećenja u obveznicama sa rokom dospelosti od 12 godina i da je za obeštećenje zakonom predviđeno ukupno dve milijarde evra, a obeštećenje za jednog bivšeg vlasnika ne može da pređe 500.000 evra.

Agencija je, prema njegovim rečima, do sada pripremila 2.500 rešenja, i taj broj će se vremenom povećavati, a smanjivati broj rešenja kojima se vraća imovina u naturalnom obliku jer je taj proces pri kraju.

NIJE CRKVA NAJVEĆI ZEMLJOPOSEDNIK

Crkvama i verskim zajednicama do kraja 2019. godine vraćeno je, kako je rekao oko 60.373 hektara zemljišta, od čega 27.956 hektara poljoprivrednog zemljišta i oko 32.324 hektara šuma i šumskog zemljišta i 93 hektara građevinskog zemljišta. Sekulić je rekao da je crkvama i verskim zajednicama vraćeno i 92.560 kvadratnih metara objekata, od čega je 13.200 stambenih, a 74.590 kvadratnih metara poslovnog i 4.770 kvadratnih metara stambeno-poslovnih prostora. "Iako ima kritika na veličinu imovine koja je vraćena crkvama i verskim zajednicama treba reći da jedan biznismen u Srbiji kontroliše više zemljišta i imovine nego sve one zajedno", rekao je Sekulić.

Sekulić je rekao da je u javnosti najpoznatiji zahtev za vraćanjem Beogradske industrije piva (BIP) porodici Bogdana Veljkovića, rešen tako što ona neće biti vraćena u naturalnom obliku, već će pošto je to preduzeće bilo akcionarsko društvo, akcionari biti obeštećeni, a među njima i ta porodica.

"Beli dvor će ostati u državnom vlasništvu, a porodica Karađorđević će biti obeštećena po istom principu kao i ostali građani", rekao je Sekulić.

Dodao je da više nema "komplikovanih" predmeta jer su uglavnom rešeni, već samo složenih po obimu, a da je do sada bivšim vlasnicima vraćeno 4.747 poslovnih prostora, 1.023 stana, 1.113 zgrada, što ukupno čini 6.883 objekta, ukupne površine 509.600 kvadratnih metara.

Agencija je bivšim vlasnicima vratila i 4.463.994 kvadratnih metara neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta i 61.611 hektara poljoprivrednog zemljišta kao i 5.777 hektara šuma i šumskog zemljišta.

Sekulić je rekao da ukoliko je na imanju starih vlasnika izgrađen nelegalan objekat za koji nije pokrenuta legalizacija. imovina će biti vraćena, a u slučajevima kada je otvoren proces legalizacije isplatiće se obeštećenje jer je država dala prednost vlasnicima nelegalne imovine.

"Vrednost imovine koja ne može biti vraćena je 13,4 milijarde evra, a država će podneti značajan teret restitucije jer će stari vlasnici biti obeštećeni iznosom od 14 odsto vrednosti imovine", rekao je Sekulić.

Na pitanje zašto se odustalo od supstitucije, odnosno vraćanja iste ili slične imovine u odnosu na oduzetu Sekulić je rekao da država nema toliku imovinu.

Dodao je da ekonomske mogućnosti mnogo jačih država ne bi mogle da podnesu vraćanje tolike vrednosti imovine zbog čega supstitucija nigde nije primenjivana, pa ni u ekonomski jačim zemljama.

"Uz svo razumevanje gneva bivših vlasnika restitucija se uvek sprovodi u okviru realnih ekonomskih parametara. Naša rešenja su prošla Venecijansku komisiju i ne mogu se osporavati pred evropskim sudovima, a sve manje žalbi ima i u domaćim sudovima jer su se uglavnom odnosile na zemlju i kuće, a kako je najveći deo vraćen tako se smanjuje i broj žalbi koje su sudovi odbacivali" rekao je Sekulić.

ZA ŽRTVE HOLOKAUSTA 65 MILIONA €

Sekulić je rekao da je u skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika Agencija primila 1.687 zahteva, a jevrejskim opštinama su vraćena 122 objekta, ukupne površine 8.186 kvadratnih metara, oko 970 hektara poljoprivrednog zemljišta i 442 kvadratnih metara neizgrađenog građevinskog zemljišta.

Jevrejskim opštinama je, prema njegovim rečima, vraćena imovina u vrednosti oko 22,5 miliona evra od čega je vrednost vraćene imovine 19,2 miliona evra, a 2,85 miliona je država Srbija isplatila Savezu jevrejskih opština na ime finansijske podrške, zaključno sa 2019. godinom.

Okvirna procena vrednosti imovine koja će biti vraćena, zajedno sa ukupnim iznosom finansijske podrške Savezu jevrejskih opština, koja se obezbeđuje iz budžeta Srbije iznosi 65 miliona evra.

Sekulić je rekao da Srbija uživa ugled u stručnim krugovima zbog vraćanja imovine žrtvama holokausta jer se imovina vraća jevrejskim opštinama, ali sa obavezom ako se pojavi naslednik da su dužne da mu je ustupe.

"Srbija je vratila imovinu jevrejskim zajednicam i žrtvama holokausta, a svađe u tim zajednicama nemaju veze sa Agencijom za restituciju", rekao je Sekulić.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Acko

Obveznice ratnim dobrovoljcima prvog svetskog rata su odbacili kao neosnovane. A to je isto imovina.

Lazar

Ko ceka restituciju, taj ce da ceka vecno. Za restituciju se mora stalno voditi borba, zato sto u zemljama komunizma, nema iskrene restitucije. vec samo one iznudjene - neiskrene. A ova prica o obestecenjum, traje duze od 60 godina, i pocela je jos Zakonom o nacionalizaciji iz 1958. godine. I tim zakonom je predvidjena isplata obveznica u mizernom iznosu pa nikada nista nije isplaceno. Tako da pamet u glavu i samo vracanje imovine u naturi dolazi u obzir. Nista drugo.

nada bunjak

Ovo je nova prevara drzave i drzavnih institucija u vezi obestecenja. Drzava Srbija nema novaca za obestecenje tako da nece moci to da uradi valjano. Postoji ogromna drzavna imovina koja nije popisana a koja moze da posluzi umesto obestecenja u procesu substitucije kao vracanje imovine u naturi. Postavlja se pitanje ko ce otudjiti tu ogromnu ne popisanu drzavnu imovinu. Republicka direkcija za imovinu drzave Srbije nije uradila svoj posao i ako je zakon donet. Zakljucak sprema se novo otimanje vec nacionalizovane imovine jer niko nece dobiti ni dirar za obestecenje posto novca nema a opljackace se ogromna drzavna imovina nacionalizovanog porekla koja vredi milijarde.

special image