• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holanđani se predomislili: PUTIN DA PLATI Hodorkovskom 50 MILIJARDI $

Autor mondo.ra Izvor Beta Izvor Tanjug

Holandski apelacioni sud je danas preinačio presudu nižeg suda koja je poništila odluku da Rusija plati odštetu u iznosu od 50 milijardi dolara akcionarima propalog ruskog naftnog giganta Jukosa (Yukos).

  Sud u Holandiji preinačio presudu za Jukos – Rusija da plati 50 milijardi Izvor: Ilustracija MONDO

U aprilu 2016., Okružni sud u Hagu poništio je odluku Stalnog arbitražnog suda kojom je ruskoj državi bilo naloženo da obešteti akcionare te kompanije koja je svojevremeno bila u vlasništvu bivšeg ruskog oligarha Mihaila Hodorkovskog, navodi Rojters.

"Haški apelacioni sud odlučio je danas da je prethodna presuda u prilog Ruske federacije bila netačna", navodi se u saopštenju suda.

Možda će vas zanimati

U današnjem rešenju navodi se da je prva presuda koju je doneo Stalni arbitražni sud da se plati 50 milijardi dolara odštete bivšim akcionarima "ponovo na snazi".

Na novu odluku suda može da se uloži žalba Vrhovnom sudu Holandije. Rusija je najavila da će se žaliti na odluku.

Arbitražni panel je tada presudio da je Moskva preuzela kontrolu nad Jukosom 2003. godine tako što je obasula kompaniju ogromnim poreskim potraživanjima. Taj potez je viđen kao pokušaj da se ućutka generalni direktor Jukosa Mihail Hodorkovski, glasni kritičar ruskog presednika Vladimira Putina.

U presudi arbitraže iz 2014. godine navedeno je da Rusija nije delovala u dobroj volji kada je potraživala ogromne poreze od Jukosa, čak iako su neki od poreskih aranžmana kompanije možda bili sumnjivi.

Država je pokrenula puni napad na Jukos i njegove vlasnike da bi izazvala bankrot kompanije i prisvojila imovinu i istovremeno sklonila Hodorkovskog sa političke arene.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image