• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija će duplirati BDP, već 2025. 73 milijarde evra

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu da su projekcije da će do 2025. godine BDP naše zemlje iznositi 73 milijarde evra, dok će u narednoj deceniji čak biti udvostručen.

Prema njegovim rečima, do takvog rezultata Srbiju će dovesti stabilna makroekonomska politika, javne finansije, ulaganja od 14 milijardi evra u okviru programa "Srbija 2025" u infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, digitalizaciju, ali i pravljenje povoljne situacije za dolazak stranih investitora.

Možda će vas zanimati

Mali je istakao da je 2019. godina bila ekonomski jedna od najuspešnijih za Srbiju, dodajući i da je bila važna iz dva razloga - završetka mera fiskalne konsolidacije i velike stope rasta.

Ministar finansija je kazao da je stopa ekonomskog rasta prošle godine u Srbiji iznosila 4,2 odsto, navodeći da je u poslednjom kvartalu iznosila čak 6,1 odsto i to uprkos uvođenju evropski kvota na izvoz čelika i prištinskih taksi.

27. "SRPSKI DAVOS"

Kopaonik biznis forum zvanično je danas otvoren, a centralna tema 27. po redu foruma je "Industrija 4. 0- Izazovi budućnosti". Predsednik organizatora, Saveza ekonomista Srbije, Aleksandar Vlahović istakao je na otvaranju da su neophodne jasne društvene i političke, nacionalne strategije koje će Srbiju snažno pogurati ka zoni visokog rasta i time iskoristiti šanse koje su teško stečene prethodnih nekoliko godina. "Vreme velikih promena je šansa za male, nedovoljno razvijene zemlje, šanse za skokoviti razvoj, za hvatanje tehnološkog priključka za razvijenim svetskim privredama", poručio je Vlahović.

"Da toga nije bilo, stopa ekonomskog rasta bila bi još veća. Sa stopom od 6,1 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine mi smo prva zemlja u Evropi, a kada je reč o ukupnoj stopi, mi smo druga zemlja, odmah iza Mađarske", ukazao je Mali.

Govoreći o fiskalnim rezultatima, Mali je naveo da Srbija već četvrtu godinu ima suficit u budžetu i dodao da je za poslednja dva meseca planirala deficit u budžetu, ali da je opet na nuli i da je srpski budžet u plusu za 20 milijardi dinara, jer bolje ide naplata poreza i troškovi se drže pod konrolom.

Ministar je podsetio da je prošle godine povećana i plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto i naveo da je prosečna plata u decembru prešla cifru od 500 evra i iznosila 509 evra.

"Godine 2012. ili 2013. prosečna plata od 500 evra je bila misaona imenica i tada je iznosila 329 evra. Sada više nije, jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da krene sa teškim reformama i zato danas imamo platu veću od 500 evra. Mi nismo zadovoljni, hoćemo još veće plate i bolji standard za građane Srbije", rekao je Mali.

Najavio je i da će iz godine u godinu nastaviti da raste i minimalna cena rada.

Govoreći o javnom dugu, Mali je rekao da se na tom polju vodi apsolutno odgovorna politika i ukazao da učešće javnog duga u BDP-u danas iznosi ispod 50 odsto, dok je 2013, 2014 i 2015. javni dug imao učešće 75 odsto BDP.

"Javni dug je pod kontrolom i što MMF kaže, imamo dovoljno rezervi za bilo kakvu krizu", rekao je Mali.

Podsetio je da se stopa nezaposlenosti snižava i da je prošle godine bila najniža od kada se prati, odnosno od 1996. godine, dodajući da je iznosila 10,4 odsto, dok je u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila 9,7 odsto.

Mali je ukazao i da se povećava broj radnih mesta, ističući da je u poslednje četiri godine otvoreno novih 200.000 radnih mesta. Srbija je 2019. privukla najviše stranih direktnih investicija u svetu u odnosu na svoju veličinu, i one su iznosile 3,8 milijardi evra bruto u okviru 105 projekata.

Strane direktne investicije utiču i na izvoz, konstatovao je ministar i dodao da je Srbija u odnosu na 2011. i 2012. godinu udvostručila svoj izvoz i da je on prošle godine iznosio 23 milijardi evra.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Hvala presvetom efendiji

Napredna štetočina

Mali ili veliki, lopov je lopov!

Njegoš

2025-te neka bude što biti ne može, neka plata bude 900 eura, a rast BDP-duplo veći, za daleko neko pokolenje. Petogodišnji plan je donošen nakon 1945-te.

special image