• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će korona virus uticati na plate radnika u Srbiji?

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Situacija izazvana oboljevanjem od koronavirusa i merama prevencije pokrenula je brojna pitanja, a jedno od njih je kako će radnici na poslu pravdati izostanak i koliku će platu primiti ukoliko budu prinuđeni da ostanu u samoizolaciji ili karantinu dve nedelje.

 Uticaj korona virusa na plate u Srbiji Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) uputila je Vladi Srbije inicijativu za utvrđivanje prava na naknadu zarade u visini od 100 odsto zaposlenima koji su privremeno sprečeni da rade, jer su obuhvaćeni merama za sprečavanje širenja i suzbijanje korona virusa.

ASNS predlaže Vladi Srbije da donese Uredbu ili drugi odgovarajući akt kojim bi utvrdila pravo zaposlenih na naknadu zarade u visini od 100 odsto zarade koju su ostvarili u predhodnih 12 meseci za vreme odsustvovanja sa rada, a pre svega za vreme obaveznog karantina i lečenja.

Možda će vas zanimati

Taj sindikat se u dopisu vladi poziva se na član 117. Zakona o radu u kome se navodi da zaposleni ima pravo na odgovarajuću naknadu zarade za vreme prekida rada do kojeg je došlo naredbom nadležnog državnog organa ili nadležnog organa poslodavca, a zbog neobezbeđivanja bezbednosti i zaštite života i zdravlja zaposlenih.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, kaže za Tanjug da sve zavisi od dogovora i ugovora poslodavca i zaposlenog.

"Rad od kuće, samoizolacija i isplata u tom slučaju, znatno se razlikuje od firme do firme. Neke kompanije su već raspustile svoje zaposlene. Postoje radna mesta na kojima je moguće potpuna efikasnost uz rad od kuće i oni sigurno neće imati smanjene plate, ali kako će biti isplaćeni oni, čije radno mesto zahteva prisustvo, još nije poznato", objasnio je Atanacković.

Prema njegovim rečima, svi će imati štetu zbog novonastale situacije sa korona virusom.

"Kako bude padao profit zarada kompanija, tako će padati i plata zaposlenih. Firmama koje ne budu mogle da obavljaju posao u punom kapacitetu, prete značajni gubici. Pašće promet u trgovinama, odnosno svuda gde se nabavlja roba stranog porekla", istakao je Atanacković.

Kako kaže, kompanije već sada moraju preduzeti neke vanredne mere.

"Mi smo tek na početku kriznih momenata i tek ćemo kroz neko vreme videti dokle smo došli", rekao je Atanacković.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da treba sačekati i videti kako će se situacija dalje razvijati i kakve će mere biti donete.

On ističe da je važno zaštiti zdravlje ljudi i da za eventualni izostanak sa posla usled preduzetih mera radnici ne bi trebalo da budu oštećeni što se tiče plate.

On podseća da je izvršni odbor Evropske konfederacije sindikata (EKS) povodom epidemije korona virusa, pozvao sve zaposlene u Evropi na smirenost i poštovanje saveta nadležnih zdravstvenih institucija. Taj sindikat je pozvao na hitne mere kako bi se obezbedilo da svi radnici koji imaju simptome ili koji su u karantinu mogu da odu na odsustvo bez bojazni da će izgubiti posao ili prihode.

Takođe su apelovali na nacionalne vlade u Evropi da budu oprezne i da se postaraju za to da neki poslodavci ne koriste korona virus kao opravdanje za otpuštanje i tehnološke viškove, kao i da ne dođe do prekida u isplati zarada onih koji su u nemogućnosti da rade zbog virusa.

Pravnica Olga Vučković Kićanović iz Centra za radno pravo i ljudske resurse "Fides" kaže za Tanjug da su ipak neophodne zvanične instrukcije nadležnih institucija o postupanjima u ovoj situaciji.

Ona ističe da nema osnova da se dobije bolovanje ukoliko radnik nije bolestan, ali da radnici ne mogu ostati uskraćeni za deo plate zbog dve nedelje odsustva sa posla usled mera za spečavanje korona virusa i prinudne izolacije te da bi takvo odustvo trebalo da bude plaćeno.

Pored toga, kako ističe, važno je da se spreče i moguće zloupotrebe tog plaćenog odsustva, i da na šteti ne bi trebalo da budu ni radnici ni poslodavci.

Pročitajte i OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jovan Repac Predsednik Plandista

Plate ce svakako biti vece nego u doba zutih. Plate nikad nisu bile vece U srbiji. Srbija je u sigurnim rukama

special image