• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italijani; Korona prolazi, sad STRAHUJU OD BUNE SA JUGA?

Izvor mondo.rs Izvor SRNA

Tri sedmice nakon uvođenja karantina, uz tragičan bilans u od 889 novopreminulih samo juče, rast epidemije Covid-19 u Italiji se usporava. I dok polako pada broj hospitalizovanih, ubrzao raste briga o tome kako se nositi sa ekonomskim posledicama.

Smanjuje se broj zaraženih i u Milanu, Bergamu i opstini Codonjano, koja je bila epicerntar zaraze, ali strah od ekonomskih posledica na koje ukazuju i iz MMF i ECB, raste .

Vlada je usvojila hitne mere za saniranje siromaštva, koje se širi kao posledica mera preduzetih za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Možda će vas zanimati

Opštinama, gde je situacija najteža, hitno će biti upućeno 4,3 milijarde evra. Novac će biti podeljen i ljudima i porodicama koji nemaju novac za hranu i drugu neophodnu robu.

Pored toga 400 miliona evra iz fondova Civilne zaštite će biti posebno distribuirano putem bonova za kupovanje ili direktnom isporukom hrane i lekova kući.

Premijer je apelovao na lance velikih trgovina da dodaju popust od 5%-10% onima koji kupuju vaučere.

Ova mera je već bila predviđena, ali je usvojena po hitnom postupku, nakon što su zabeleženi, za sada ograničeni, neredi na jugu Italije, ljudi su pokušavali da uzmu hranu iz samoposluga a da ne plate.

Strahuje se da će se socijalno nezadovoljstvo, za sada vidljivo na siromašnijem jugu Italije, proširiti i na druge delove zemlje, a verovatnoca da se to dogodi raste sa karantinom i zatvaranjem fabrika.

"Ljutnja se penje ka severu", rekla je potpredsednica Konfindustrije (moćne Federacije Industrijalaca) Ličia Matioli, misleći kako će se socijalno nezadovoljstvo sa juga zemlje proširiti i na njen severni dio.

"Nećemo moći da dugo izdržimo sa fabrikama koje su zatvorene. Što pre otključamo proizvodne pogone, biće bolje. Suočeni smo sa vanrednom zdravstvenom situacijom, ali tek smo na početku socijalne. I budite oprezni, to nisu dva paralelna procesa, u smislu da se prvo završi jedan (epidemija), pa počne drugi. Kriza ekonomska se svakim danom produbljuje sve više i može biti još teže ako nema adekvatnih odgovora, a znaci socijalnog lošeg stanja već su vidljivi", upozorila je Matioli.

Epidemiolozi koji su već dva puta najavljivali da ce naredne sedmice epidemija u Italiji gde je sada 92 hiljade zaraženih, dostići vrhunac, jer se zarazi širi sporije i što je veoma važno, linearno, a ne eksponencijalno kao na petku epidemije.

Premijer Džuzepe Konte je potvrdio da ce se karantin produžiti, zatvaranje i zabrana kretanja ostaju na snazi i dalje, a restriktivne mere ce se ukidati postepeno, zavisno od situacije, da se ne bi ugrozili rezultati koji su do sada ostvareni u suzbijanju sirenja korona virusa.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image