Nekadašnji vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić kaže da država treba to da reši na način da poljoprivrednici sa sobom nose kopiju Rešenja o registraciji poljoprivrednog gazdinstva, da u traktoru ili u ličnom vozilu bude uvek samo po jedan poljoprivrednik, a da se samo specifični slučajevi rešavaju kroz zahteve.

"Poljoprivrednicima mora da se omogući kretanje od 0 do 24 časa, jer je sada setva kukuruza, šećerne repe, suncokreta i soje u punom jeku, a i pšenica mora da se prihranjuje, pa paori neretko na njive izlaze i noću, u zavisnosti od toga kada su najpovoljniji atmosferski uslovi za poljoprivredne kulture", kazao je Ješić.

Procedura dobijanja dozvola trenutno je veoma komplikovana, da se zahtevi sporo rešavaju a samo u Vojvodini ima 50.000 takvih zahteva, upozorio je Ješić koji je bio i šef vojvodjanskog kriznog štaba za vanredne situacije.

Objasnio je da poljoprivrednici svake godine obnavljaju svoj upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava i da jednostavno treba da nose fotokopiju poslednje potvrde o upisu u taj registar kao dokaz za slobodno kretanje u svrhe poljoprivredne proizvodnje.

S TRAKTORA U SUD

Mladi poljoprivrednik u mesta Silbaš u blizini Bačkog Petrovca uhapšen je i kažnjen sa 50.000 dinara zbog kršenja policijskog sata, iako je obavljao poljoprivredne radove, javio je pre neki dan portal Agrosmart. Prekršajni sud u Bačkoj Palanci odredio je uhapšenom poljoprivredniku kaznu od 50.000 dinara, a u presudi se navodi da je protivno Naredbi o ograničenju i zabrani kretanja na teritoriji Srbije 4. aprila 2020. izašao izvan svog domaćinstva i da ga je policija u 15:55 zatekla dok se kretao traktorom u drugoj ulici.

Ocenio je da ne postoji nijedan razlog da se tim ljudima ne omogućo da se normalno kreću i ocenio da u sadašnjoj situaciji nije problem politika, već "nerazumevanje posla".

Dodao je da bi dozvola za kretanje poljoprivrednika morala da važi bez starosne granice od 65 godina, jer su mnogi stariji ljudi nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

Ješić je objasnio da u Rešenju o registraciji poljoprivrednog gazdinstva jasno piše adresa i broj parcele koju poljoprivrednik obradjuje, pošto se dešava da ratari imaju adresu stanovanja u jednoj opštini a parcelu obrađuju u drugoj.

Upozorio je da je trenutno ogroman problem i sa slobodnim kretanjem pčelara i podsetio da su pčele veoma važne u poljoprivredi pošto oprašuju ratarske kulture.

"Bez pčela ćemo imati kolaps poljoprivrede", rekao je Ješić i dodao da se zbog toga i pčelarima mora obezbediti nesmetano kretanje, uz poštovanje zdravstvenih propisa tako što će u vozilu biti samo po jedan pčelar.

"I u slučaju pčelara ne treba da važi starosna granica jer je i medju njima mnogo onih koji su stariji od 65 godina", naveo je Ješić.

Dodao je da Rešenje ne sme imati vremensko ograničenje jer se setva radi i noću.

Da imaju probleme javljaju i povrtari, koji često moraj uda obilaze plastenike i prilagođavaju uslove u njima spoljašnjima. Ministar Branislav Nedimović rekao je pre nekolio dana da nijedan poljoprivrednik neće biti sankcionisan kada je zatečen na traktoru, ali povrtari na posao retko idu traktorom.

POSEBNO TEŠKO PČELARIMA

Pčelari, veoma važan deo sveopšte poljoprivrede, imaju poseban problem. Mnogi od njih su stariji od 65 godina i ne mobu uopšte da se skreću u vanrednoj situiaciji. Drugi problem je što dozvolu za kretanje mogu da dobiju samo pčelari koji imaju registravano poljoprivredno gazdinstvo, a od podataka treba i HID broj, ID stajališta, katastarska opština stacionarnog pčelinjaka, broj parcele katastarske opštine... datum odlaska na pčelinjak, datum povratka sa pčelinjaka, sat polaska na pčelinjak, sat dolaska sa pčelinjaka… Iz SPOS kažu da im je rečeno da i kad ima dozvolu pčelar može na pčelinjak ide isključivo automobilom i nigde uz put ne sme da se zaustavlja – čak ni na benzinskoj pumpi, ili će MUP ukinuti davanje dozvola.

A ŠTA SA SALAŠIMA?

Ženska ruralna mreža Vojvodine zatražila je danas od Kriznog štaba i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da još jednom razmotre mere koje se odnose na selo, setvu i celu poljoprivredu u vreme vanrednog stanja zbog pandemije covid-19, s obzirom da sadašnja situacija u vezi sa merama koje su preduzete u poljoprivredi mogu dovesti do nestašice domaćih poljoprivrednih proizvoda. Ocenili su da su sve do sada donete mere koje se tiču poljoprivrede "na dugačkom štapu", pa se poljoprivrednici sami snalaze "kako znaju i umeju".

"S druge strane, na sajtu Ministarstva poljoprivrede postoje uputstva o tome kako da dozvolu za kretanje dobiju stočari, voćari i povrtari ali nema uputstva za ratare koji su usred prolećne setve", piše u saopštenju.

"Poseban problem su vlasnici salaša na severu Bačke koji ne žive na njima, već u gradovima pored, a na salašima gaje svinje i živinu. Te životinje su prepuštene sebi, jer salaši nisu registrovani kao poljoprivredna gazdinstva i vlasnici nemaju dozvole za odlazak da ih nahrane", upozorava se u saopštenju.

Prema aktuelnim pripisima u naredbama, "u slučaju primene neophodnih agrotehničkih mera, a posebno radi zaštite od mraza, tokom perioda zabrane kretanje (17:00-05:00 časova radnim danima, odnosno od 13:00 subotom do 05:00 časova u ponedeljak), svaki poljoprivredni proizvođač (vlasnik ili korisnik zasada ili druge poljoprivredne površine) je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Upravi za zaštitu bilja putem elektronskog zahteva koji je dostupan na internet adresi http://agromere.registar-uzb.rs/", piše na sajtu Ministartva poljoprivrede.

U navedenoj prijavi potrebno je navesti ime i prezime lica, broj lične karte i adresu sa koje će se kretati u periodu od 17:00 do 05:00 časova radnim danima, odnosno od 13:00 subotom do 05:00 časova u ponedeljak, broj poljoprivrednog gazdinstva (BPG), lokaciju gde će se sprovoditi agrotehničke mere, kao i vreme i dan kada će biti sprovedene mere.

Rok za odgovor na podneti zahtev je do 48 časova.

Ono što je i najveći problem je što se dozvola daje kao i svaka druga dozvola za kretanje – važi samo za taj dan.

Isto važi i za stočare, samo je adresa na koju se javljau drugačija.

U slučaju obavljanja neophodnih poslova iz oblasti stočarstva tokom perioda zabrane kretanja, svaki poljoprivredni proizvođač je dužan da podnese zahtev za odobrenje kretanja Sektoru za poljoprivrednu inspekciju. Internet adresa za podnošenje elektronskog zahteva za odobrenje kretanja za poljoprivredne proizvođače iz oblasti stočarstva je stocarstvo.registar-uzb.rs. U navedenoj elektronskoj prijavi, neophodno je popuniti sva obavezna polja u cilju dobijanja dozvole za kretanje sa ciljem sprovođenja poslova u stočarstvu (muža domaćih životinja i radovi na pčelinjaku).